Dostupni linkovi

Malo optimizma za BiH u 2020.


Centar Sarajeva pred Novu godinu
Centar Sarajeva pred Novu godinu

Političku scenu BiH u 2019. godini obilježile su uglavnom političke blokade i tenzije, da bi u finalu godine došlo do konačno uspostavljanja centralne vlasti. Vijeće ministara BiH formirano je 14 mjeseci nakon općih izbora.

Denis Zvizdić, predsjedatelj Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i donedavni predsjedatelj Vijeća ministara BiH na izmaku 2019. godine za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže kako je ta godina bila jedna vrsta odraza političke nestabilnosti BiH. Kraj godine, kada je kada je forimirano Vijeće ministara BiH, donio je tračak nada u bolje sutra, naglašava Zvizdić.

„Godina 2019. bila je bremenita sa političkim problemima. Oni su na kraju prevladani. Dobili smo novo Vijeće ministara, Program reformi je otišao u sjedište NATO i to je novi iskorak Bosne i Hercegovine u procesu NATO integracija. Sada očekujemo daljnji rad na realizaciji dva ključna vanjskopolitička cilja BiH, a to su europske i NATO integracije, kao i očuvanje stabilnosti i poboljšanja ekonomskog ambijenta BiH“, kazao je Zvizdić.

Šta očekuje vlast?

Što se tiče 2020. godine, pred BiH su brojni izazovi. Pored očuvanja mira i stabilnosti, dva najveća problema sa kojim bi se vlast u BiH trebala uhvatiti u koštac, prema Zvizdiću, tiču se migracija, kako ulazaka izbjeglica i migranata u BiH, tako i odlaska mladih iz BiH.

„To će biti dva ključna fokusa na kojima bi trebale raditi vlade na svim nivoima u BiH. Moramo zaustaviti trend odlaska mladih ljudi, a to možemo uraditi poboljšanjem sistema obrazovanja, poboljšanjem naše ekonomije koja će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta. Trebamo raditi i na poboljšanju pravde na svim administrativnim, institucionalnim i društvenim procesima u BiH. Također, naš fokus treba biti i rješavanje ilegalne migracije na način da se migranti ravnomjerno rasporede na cijelom prostoru BiH, te značajnim jačanjem istočne granice“, zaključio je Zvizdić.

Šta kažu analitičari?

S druge strane, politički analitičar Srđan Puhalo očekuje da će se i u predstojećoj godini nastaviti tenzije i međusobna netrpeljivosti predstavnika pojedinih političkih partija.

„Idu izbori, jeste da su lokalni, ali to kod nas nema pretjerane veze. Mislim da će biti vrlo burno jer ćemo morati naći trenutne krivce za postojeće stanje. Svako će gledati da što više ocrni svog političkog protivnika, jer taj način komuniciranja je osnova naših političkih kampanja. Očekujem mnogo niskih udaraca, podmetanja, biće burno u parlamentima“, naglašava Puhalo.

Prevelika očekivanja za napredak BiH u 2020. godini nema ni politički analitičar Adnan Huskić. On smatra da je premalo kvalitetnih ljudi na najvišim političkim funkcijama.

„Imamo nevjerovatnu entropiju kvaliteta među strankama koje sada čine parlamentarnu većinu na svim nivoima, mada se pitam da li je te kvalitete ikada i bilo. Imate ljude na funkcijama koji su daleko od onoga što je dostojno za te pozicije“, kaže Huskić.

Šta očekuju Sarajlije?

„Ne vjerujem da će biti bolje sve dok su ovi na vlasti. Oni su 25 godina na vlasti. Ne očekujem da će biti bolje“, kaže Adem, Sarajlija koga smo pitali šta očekuje u 2020. godini.

Irma dijeli mišljenje svog sugrađanina: „Situacija u državi je katastrofalna, ne vjerujem da će se nešto na bolje promijeniti.“

Sarajlija Seid je uvjeren da će biti gore „jer se političari jedino dogovore kada su plate u pitanje.“

Skupoća bez nadzora
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:20 0:00

U 2020. godini najavljena su i nova fiskalna opterećenja za građane, a Adnan Huskić kaže da je sasvim izvjesno da će stopa PDV-a porasti na 21 posto.

„Kada pogledate prethodni period kojim je dominirala takozvana reformska agenda. U prvom dijelu tog dokumenta naše vlasti su specifično probrale samo one stvari koji imaju veze s prihodišnom stranom, a ni slučajno nisu išli na reformu javne uprave, odosno racionalizaciju trošenja. Povećanje PDV-a na 21 posto mislim da će se sigurno desiti", pojašnjava Huskić i zaključuje kako se, s druge strane, neće ništa desiti u pogledu smanjenja parafisklanih nameta.

Prema prognozama Svjetske banke, koje je objavila u posljednjem ekonomskom polugodišnjem izvještaju, ekonomija BiH u 2020. godini imat će rast od 3,9 posto, a za 2021. godinu rast od četiri posto BDP-a.

Ova međunarodna inistitucija već godinama upozorava kako je u BiH potrebno ubrzati provedbu reformi koje će imati održivi rast i podstaći otvaranje novih radnih mjesta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG