Dostupni linkovi

BiH pozvala EU i regiju na zajedničko rješavanje problema migracija


Migranti i izbjeglice u kasarni "Blažuj" kod Sarajeva
Migranti i izbjeglice u kasarni "Blažuj" kod Sarajeva

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine pozvalo je Evropsku uniju (EU) i zemlje regije na zajedničku odgovornost i aktivnosti na rješavanju migrantskog pitanja.

U saopštenju povodom Međunarodnog dana migranata, 18. decembra, pozivaju EU i zemlje regije na suzbijanje krijumčarenja migranata i trgovine ljudima kako bi se poboljšala situacija za migrante, kao i lokalne zajednice izložene povećanom migracijskom pritisku.

Iz Ministarstva sigurnosti podsjećaju da su najvažnije stvari za BIH, kako bi se postiglo bolje upravljanje migracijama predstavljene kroz pet prioriteta koji se odnose na bolju kontrolu granice, efikasniju borbu protiv nezakonitih migracija na teritoriji BiH i jačanje readmisijskih kapaciteta.

"Prioriteti Bosne i Hercegovine pokazuju opredijeljenost za primjenu međunarodnog prava na polju ljudskih prava i međunarodnog izbjegličkog prava kao i sprječavanja krijumčarenja migranata”, piše u saopštenju.

Čekaonica za migrante
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:39 0:00

Dodaje se da je prepoznata potreba za bliskom saradnjom sa lokalnim zajednicama koje su izložene povećanom migracijskom pritisku kao i potreba jačanja državnog tijela za upravljanje migacijama u BiH.

“Istovremeno, štiteći prava osoba u kretanju, BiH ima obvezu zaštiti vlastite građane kao i uspostavljeni sustav koji reguliše pitanja migracija", zaključuju u Ministarstvu sigurnosti BIH.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda prije 19 godina je proglasila 18. decembar Međunarodnim danom migranata. Na taj dan je 1990. godine usvojena Konvencija o zaštiti prava svih radnika migranata i članova njihovih porodica.

Prema posljednjim objavljenim podacima Ujedinjenih naroda, kako podsjećaju iz Ministarstva sigurnosti BIH, migranti čine 3,5 posto globalne populacije.

XS
SM
MD
LG