Dostupni linkovi

Uhapšen direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH Dragan Šojić


Ilustrovana fotografija
Ilustrovana fotografija

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) uhapsili su u utorak 24. maja direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine Dragana Šojića, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić.

"Lišen je slobode i trenutno se nalazi u prostorijama SIPA-e, gdje se provodi kriminalistička obrada. Ispitivanje je u svojstvu osumnjičenog", izjavila je Miovčić.

Hapšenje je provedeno po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine iz kojeg je saopšteno da je 61-godišnji Šojić uahpšen na radnom mjestu, u Službi za zajedničke poslove institucija BiH, zbog koruptivnih radnji.

Šojić je pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti i pronevjere u službi, kao i krivičnog djela povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Provodeći istragu, Tužilaštvo BiH i SIPA prikupili su dokaze da je Šojić počinio "grube zloupotrebe položaja u vezi s dolaskom i boravkom na radnom mjestu, kao i zloupotrebe sredstava Službe za zajedničke poslove institucija BiH, koristeći ih u privatne svrhe".

Iz Tužilaštva BiH je sopšteno kako se osumnjičeni tereti i za neprimjeren i nezakonit odnos prema zaposlenicima navedene službe i kršenje njihovih ljudskih prava, kao ravnopravnih građana i pripadnika konstitutivnih naroda u BiH.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH obavlja poslove na održavanju, unutarnjem osiguranju državnih institucija, obavlja servisne usluge, pravne i financijske poslove i javne nabave. U djelokrug spadaju i restoranske usluge unutar državnih insitucija BiH. Služba je samostalna u radu i ima svojstvo pravnog lica.

XS
SM
MD
LG