Dostupni linkovi

U Zvorniku uhapšeno sedam osoba zbog sumnje da su počinili genocid


Memorijalni centar Potočari gdje su ukopane žrtve srebreničkog genocida.
Memorijalni centar Potočari gdje su ukopane žrtve srebreničkog genocida.

Na području Zvornika je uhapšeno sedam osoba zbog postojanja sumnje da su počinili krivično djelo genocid.

Uhapsili su ih pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

"Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine", saopšteno je iz SIPA-e.

Iz Tužilaštva BiH je za RSE rečeno da se radi o osumnjičenim nekadašnjim zapovjednicima i pripadnicima Zvornične brigade Vojske Republike Srpske.

"Oni se dovode u vezu sa strijeljanjem i ubistvom oko 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti, na lokalitetu Orahovac, a nakon pada Zaštićene zone Srebrenica", dodaje se.

Snage Vojske Republike Srpske ubile su u julu 1995. godine u Srebrenici i okolini 8.372 muškaraca i dječaka nesrpske nacionalnosti.

Uz presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom je 2007. potvrđeno da se u Srebrenici dogodio genocid, Haški tribunal osudio je za zločine u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija 16 osoba, od kojih sedam za zločin genocida.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su proteklih godina u više od 80 masovnih grobnica na području opština Srebrenica, Bratunac i Zvornik.

Za genocid i zločine u Srebrenici do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), osuđen je u Haagu pravomoćno na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Na doživotnu je kaznu na istom sudu za genocid osuđen i glavni komandant VRS-a, Ratko Mladić.

Zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine, jedini je koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, a koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

XS
SM
MD
LG