Dostupni linkovi

Čerkez: U Federaciji BiH dodatne mjere zbog širenja Covida 19


Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez
Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i širenja zaraze korona virusom, u bh. entitetu Federacija BiH u utorak, 11. januara, uvedena su dodatna ograničena okupljanja ljudi.

U zatvorenim prostorima dopušteno je okupljanje 30, umjesto dosadašnjih 60 osoba.

Na okupljanima na otvorenom maksimalan broj je 100, ali uz VPT pravilo (vakcinisan/prebolio/testiran) može prisustvovati do 200 ljudi.

Sva veća okupljanja nisu dozvoljena i štabovi deset kantona u tom entitetu mogu uvoditi samo restriktivnije mjere.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez kazao je na konferenciji za novinare da od sada potvrda o preboljenom Covidu-19 vrijedi četiri umjesto šest mjeseci.

Antigenski test vrijedi 24 sata, a PCR test 48 sati umjesto dosadašnjih 72 sata.

"Tri doze vakcine su jedina zaštita od omicrona. Štite od 70 do 80 procenata. Očekuje se i porast novooboljelih te apeliramo na sve ljude da se pridržavaju mjera, preporučujemo izbjegavanje gradskog javnog prijevoz, okupljanja i odlaske na mjesta gdje ima više ljudi", kazao je Čerkez.

Apelirao je i na stanovništvo da i na otvorenom nose maske iako to nije naredba Kriznog štaba, ali to su neki od načina kako usporiti porast broja oboljelih.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić upozorio je na povećanje broja zaraženih osoba korona virusom, a problem predstavlja nezadovoljavajuća stopa vakcinisanih zbog čega je pozvao na odgovornost i poštivanje mjera.

Skočibušić je kazao da je 150 inficiranih stanovnika na 100.000 ozbiljno stanje.

Iznio je i podatke o broju zaraženih u svim kantonima Federacije napominjući da je znatno povećan broj zaraženih u odnosu na prošlu sedmicu, dodajući da je trenutna incidenca 320 inficiranih osoba na 100.000 stanovnika.

Smatra da je to zabrinjavajuća brojka, a ovakvo stanje uvjetovano je, kaže, vjerovatno i pojavom omicron varijante virusa.

"U odnosu na prošlu sedmicu ključni parametri su da se broj novopotvrđenih slučajeva povećao za 98 posto, sedmodnevna incidenca za 98 posto, broj pacijenata na respiratoru za 37 posto, a broj preminulih za 39 posto u odnosu na porošlu sedmicu", naveo je.

Kazao je da omicron ima svoje genetske karakteristike, ali ona i dalje stvara veliko opterećenje za zdravlje stanovništva i zdravstveni sistem općenito te će biti potrebno uvođenje drugačijih mjera i načina ponašanja.

Proces imunizacije je u toku, a sada je u fokusu apliciranje treće doze koja je dostupna na svim mjestima gdje se vrši vakcinacija.

Prošle sedmice aplicirano je 10.847 treće doze, a najviše u Kantonu Sarajevu, ali se mnogo ljudi vakcinisalo drugom dozom i to 3.500 osoba, dok je 2.000 prvi put vakcinisano.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH objavljenim do 10. januara, od početka pandemije 302.587 osoba zarazilo se korona virusom.

Ukupno je od posljedica zaraze virusom korona u BiH preminulo 13.645 osoba.

XS
SM
MD
LG