Dostupni linkovi

BiH dobila iz SAD 96.000 doza vakcina protiv korona virusa


Vakcine donirane od Sjedinjenih Država dopremljene su na Aerodrom u Sarajevo, 11. janaur 2021

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu u utorak, 11. januara, dopremljeno je 96.000 doza vakcina protiv korona virusa proizvođača "Moderna".

Riječ je o vakcinama koje su Bosni i Hercegovini (BiH) donirale Sjedinjene Američke Države (SAD).

Pomoćnik ministra u Sektoru za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova BiH Dušan Kojić ocijenio je prilikom uručivanja vakcina da nijedna država nije mogla predvidjeti da će se desiti zdravstvena kriza poput pandemije virusa korona, prenosi agencija Srna.

Kojić je napomenuo da je vakcina najefikasnije sredstvo u borbi protiv pandemije, te da je do sada BiH isporučeno više od 3.600.000 doza vakcina.

On je, također, apelovao da se stanovništvo BiH vakciniše.


Zamjenik šefa misije Ambasade SAD u BiH Deborah Mennuti naglasila je da je ova donacija dio američkog globalnog napora protiv pandemije, te izraz prijateljstva s BiH.

Ona smatra da su SAD i ranije pokazale jasnu opredijeljenost da pomognu BiH u borbi protiv pandemije i podsjetila da su SAD u prošloj godini bile najveći donator vakcina kroz globalni mehanizam "Covax".

"Vrlo sam ponosna što možemo podijeliti ove doze cjepiva sa građanima Bosne i Hercegovine. BiH može računati na Sjedinjene Države, kao prijatelja i partnera da ćemo uraditi svoj dio posla da podržimo vaše napore u borbi protiv pandemije i oporavku ekonomije", izjavila je Mennuti.

Najavila je, također, da će i ove godine SAD donirati dvije milijarde doza vakcina državama širom svijeta.

Također je istakla da je u SAD iskorišteno 219 miliona doza "Modernine" vakcine, koja je ocijenjena kao bezbjedna i efikasna.

Prilikom uručivanja donacije rečeno je da su SAD od početka pandemije kroz donacije uložile 11,2 miliona dolara za prevenciju, laboratorije, stručnjake, dezinfekciju i medicinsku opremu.

Donacija USAID-a također pomaže zajednicama u pružanju hitno potrebne pomoći mnogima koji osjećaju posljedice trenutnih teških ekonomskih uvjeta.

Američka vojska je, u suradnji sa NATO štabom u Sarajevu, isporučila neophodne medicinske i dezinfekcijske potrepštine Ministarstvu sigurnosti BiH, Oružanim snagama BiH, ministarstvima unutarnjih poslova entiteta Republika Srpska i Federacija BiH, štabovima civilne zaštite u Bijeljini, Tuzli i Brčkom, te za nekoliko lokalnih domova zdravlja i bolnica.

"Sjedinjene Države su također ponosne na svoj doprinos od dvije milijarde dolara za potporu Gavi COVAX Advance Market Commitment programu kako bi se osigurala cjepiva protiv COVID-19 za 92 zemlje s niskim i nižim srednjim prihodima", saopćila je Ambasada SAD u Sarajevu.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH objavljenim do 10. januara, od početka pandemije 302.587 osoba zarazilo se korona virusom.

Ukupno je od posljedica zaraze virusom korona u BiH preminulo 13.645 osoba.

XS
SM
MD
LG