Dostupni linkovi

Schmidt kaže da će biti odgovora u slučaju novih blokada u BiH


Christian Schmidt
Christian Schmidt

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt najavio je odgovor na svaku potencijalnu novu blokadu toj državi.

Schmidt kaže da je ranijim intervencijama u Izborni zakon i Ustav Federacije BiH doveo do deblokade u postizbornom formiranju vlasti i pomogao napretku BiH zemlje prema Evropskoj uniji (EU).

"Ja ne gledam partijsku pripadnost ili etničku grupu. U suštini, morate da shvatite da će postojati odgovor na svaku blokadu, jer vi imate obavezu. Izvinite što sam ovako otvoren", poručioje Schmidt bh. političarima i vlastima u intervjuu za Glas Amerike.

Njemačkom političaru na čelu Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) koji prema Dejtonskom mirovnom sporazumu za BiH iz 1995. godine ima široka ovlaštenja nametanja odluka u slučaju da procijeni da to treba. Iskoristio ih je na dan održavanja opštih izbora u oktobru prošle godine i krajem aprila ove godine kada je omogućio izbor nove vlade u Federaciji BiH.

Tome se oštro usprotivila najveća bošnjačka partija, Stranka demokratske akcije (SDA), koja nakon izbora više nije dio vlasti u tom bh. entitetu. Novu vladajuću koaliciju sada čine stranke trojke okupljene oko Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i grupacije Hrvatskog narodnog sabora BiH koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH.

Schmidt smatra da je njegova intervencija imala efekta, jer je izabrana nova vlast Federacije BiH i popunjen Ustavni sud i deblokiran i evropski put BiH.

Odbacio je kao neosnovane prigovore SDA o pristranosti. "SDA je izgubila predsjedničke izbore 2. oktobra, inače, bez ikakvog doprinosa s moje strane. Sami su odgovorni za svoj poraz", dodao je Schmidt.

Visoki predstavnik vjeruje da će njegove intervencije u Izborni zakon pogodovati političkom pluralizmu, odbacujući prigovore da je izmjenama tog zakona i Ustava pogodovao vodećoj hrvatskoj stranci, HDZ-u BiH.

"Moja odluka će pridonijeti živopisnijem spektru različitih stranaka, ne samo kada su u pitanju nacionalne grupe nego i građani. Tako da sam uvjeren da smo na pravom putu", rekao je.

Schmidtove odluke izazvale su proteste ispred OHR-a u Sarajevu, koji su održani nekoliko puta.

XS
SM
MD
LG