Dostupni linkovi

Vijećnici odlučuju o slučaju ubistva Georgea Floyda


Mural posvećen Georgeu Floydu u Minneapolisu
Mural posvećen Georgeu Floydu u Minneapolisu

Suđenje u slučaju ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda prošlog maja u Sjedinjenim Državama završeno je, a porota se povukla do donošenja odluke o tome da li je bijeli policajac Derek Chauvin kriv za ubistvo.

Tužioci kažu da je Chauvin ubio Floyda, dok odbrana kaže da je njihov klijent ispravno pratio policijski trening.

Sud je zaštićen bodljikavom žicom, visokim barijerama i naoružanim vojnicima Nacionalne garde.

Nakon što ih je tužilac zamolio da “vjeruju svojim očima”, članovi porote u suđenju bivšem policajcu za ubistvo, započeli su vijećanje.

Chauvinov glavni advokat Eric Nelson u završnoj riječi rekao je da se Chauvin ponašao kao bilo koji “razuman policajac”, rekavši da je pratio obuku koju je imao 19 godina u službi.

  • Pogledajte kako su izgledala četiri vijeka borbe za ravnopravnost Afroamerikanaca u SAD na ovom linku.

Steve Schleicher tužilac državnog ureda u Minnesoti više puta je ponovio frazu “devet minuta i 29 sekundi”, odnosno dužina tokom koje je Chauvin držao svoju nogu na vratu Georgeu Floydu 25. maja.

“Ovo nije bilo sprovođenje policijskih mjera, ovo je ubistvo”, rekao je Schleicher porotnicima.

George Floyd, Afroamerikanac umro je tokom hapšenja u Minneapolisu u saveznoj američkoj državi Minnsoti. Nakon njegove smrtti četiri policajca otpuštena. Jedan od njih Derek Chauvin, bijeli policajac, klečao je na Floydovom vratu gotovo devet minuta ispred prodavnice u kojoj je Floyd bio optužen da je kupio cigare sa lažnom novčanicom od 20 dolara, dok je Floyd govorio da ne može da diše.

Njegova smrt, zabilježena na videu, pokrenula je niz protesta u Sjedinjenim Državama ali i širom svijeta zbog policijske brutalnosti i rasne nejednakosti.

Chauvin se izjasnio da nije krv za nenamjerno ubistvo drugog stepena, ubistvo “izopačenog uma” trećeg stepena i ubistvo drugog stepena.

Suđenje koje je počelo prije tri sedmice emitovano je uživo na TV kanalima dok je 45 svjedoka dalo svoje iskaze.

Suđenje preostaloj trojici policajaca počet će kasnije ove godine.

Suđenje se smatra jednim od najznačajnijih suđenja za slučaj policijskog nasilja nad Afroamerikancima u Sjedinjenim Državama, državi u kojoj policajci gotovo nikad nisu krivično odgovorni za ubistvo civila.

Ukoliko bude osuđen Chauvin bi se mogao suočiti sa 40 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG