Dostupni linkovi

Blinken ohrabruje arapske zemlje da normalizuju odnose sa Izraelom


Mi ćemo ohrabriti više zemalja da slede Emirate, Bahrein i Maroko, poručio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
Mi ćemo ohrabriti više zemalja da slede Emirate, Bahrein i Maroko, poručio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken obećao je da će ohrabriti više arapskih zemalja da normalizuju odnose sa Izraelom.

Blinken je bio domaćin virtuelnog sastanka sa kolegama iz Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Bahreina i Maroka povodom prve godišnjice niza značajnih diplomatskih sporazuma.

"Mi ćemo ohrabriti više zemalja da slede Emirate, Bahrein i Maroko. Želimo da proširimo krug miroljubive diplomatije", rekao je Blinken, preneo je AFP.

UAE i Bahrein, a ubrzo posle njih i Maroko, su prošle godine normalizovali odnose s Izraelom. Bio je to prvi takav potez arapskih zemalja posle više decenija.

Tadašnji predsednik SAD Donald Tramp (Trump) smatrao je takozvane Sporazume Avram (Abraham Accords) ključnom diplomatskom pobedom, a Blinken je potvrdio da sadašnji američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) to ne osporava.

Blinken je rekao da će Bajdenova administracija pomoći u jačanju veza Izraela sa UAE, Bahreinom i Marokom i da će raditi na produbljivanju odnosa Izraela sa Egiptom i Jordanom.

"Takođe i sa Sudanom, koji se kasnije pridružio sporazumu, kao i sa Kosovom, koje je uspostavilo diplomatske veze sa Izraelom početkom godine", prenela je Al Džazira na engleskom Blinkenovu izjavu.

Izraelski ministar spoljnih poslova Jair (Yair) Lapid složio se da je Sporazum Avram otvoren i za nove članove.

Lideri Izraela, UAE i Bahreina potpisali su sporazume u Beloj kući prošlog septembra. Sledećeg meseca Izrael i Sudan najavili su normalizaciju odnosa, a Maroko je u decembru uspostavio diplomatske veze sa Izraelom, nakon što je Bajden pobedio Trampa na izborima.

Palestinski zvaničnici izjavili su da se osećaju izdanim od svoje arapske braće zbog postizanja dogovora s Izraelom, a da prethodno nisu zahtevali napredak u stvaranju palestinske države.

Ministar spoljnih poslova Maroka Naser Burita (Nasser Bourita) rekao je da normalizacija nije zamena za sporazum sa Palestincima.

"Maroko veruje da nema alternative rešenju po modelu dve države sa nezavisnom palestinskom državom", rekao je on.

Blinken, koji je pokušao da popravi veze sa Palestincima, rekao je da svi moraju da rade na rastućoj normalizaciji kako bi poboljšali život Palestinaca i napredovali ka dugoročnom cilju unapređenja mira između Izraelaca i Palestinaca.

XS
SM
MD
LG