Dostupni linkovi

Bajden verovatno neće posetiti Ukrajinu tokom puta u Evropu


Američki predsednik Džo Bajden je 20. juna izrazio uverenje da će Ukrajina postati članica Evropske unije.

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je 20. juna da verovatno neće posetiti Ukrajinu tokom putovanja u Evropu na samit s kada kasnije ovog meseca otputuje u Evropu na samit sa saveznicima Vašingtona.

Obraćajući se novinarima, Bajden je takođe rekao da veruje da će Ukrajina postati članica Evropske unije.

Očekuje se da će lideri EU kasnije ove nedelje dati podržati Ukrajinu da postane zvanični kandidat za pridruživanje, što bi u Kijevu bilo označeno kao trijumf u borbi protiv ruske invazije, piše Rojters.

U toku nedelje odluka o pauziranju poreza na benzin

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u ponedeljak da bi odluka o pauziranju federalnog poreza na benzin mogla da bude doneta do kraja ove nedelje, pošto se Sjedinjene Države bore da se izbore sa rastućim cenama gorivom i inflacijom, koja je sada najveća u poslednjih 40 godina.

Dan nakon što je sekretarka za energetiku Dženifer Granholm rekla da predsednik razmatra privremeno pauziranje poreza, Bajden je izjavio novinarima: "Da, razmišljam o tome. Nadam se da ću doneti odluku na osnovu podataka koje sam tražio do kraja nedelje".

Granholm je u nedelju (19. jun) za CNN rekla da predsednik procenjuje pauzu u vezi sa federalnim porezom na gas kako bi se snizile cene, dodajući da takav potez "nije odbačen".

Pauziranje federalnog poreza na benzin je jedna od različitih opcija koje razmatra Bajdenova administracija kako bi kontrolisala inflaciju i porast cena gasa.

Predsednik je takođe rekao da će njegov tim sastati sa naftnim i gasnim kompanijama kako bi dobio odgovore. "Želim objašnjenje od njih zašto ne rafinišu više nafte", rekao je on.

Sekretarka finansija Dženet Jelen rekla je u nedelju da neke carine za Kinu nasleđene od administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa "nemaju nikakvu stratešku svrhu", i dodala da Bajden razmatra i njihovo uklanjanje kao način da smanji inflaciju.

Bajden je u subotu rekao da je u procesu donošenja odluke o ublažavanju američkih carina za Kinu i da planira da uskoro razgovara sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Bajden je u ponedeljak takođe ponovio da smatra da recesija u SAD nije neizbežna, dodajući da je razgovarao sa bivšim ministrom finansija SAD Lorensom Samersom koji je za NBC News u nedelju rekao da očekuje recesiju.

Da li će Sjedinjene Države, najveća svetska ekonomija, pasti u recesiju, sve je veća briga izvršnih direktora, Federalnih rezervi i Bajdenove administracije.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG