Dostupni linkovi

Biden kritikovao naftne kompanije zbog rekordnih cena goriva


"U ratno doba, marže rafinerija daleko iznad normalnih čije troškove direktno snose američke porodice nisu prihvatljive", poručio je američki predsednik.

Američki predsednik Joe Biden zatražio je 15. juna od naftnih kompanija da objasne zašto ne isporučuju više goriva na tržište i tako zaoštrio retoriku o naftnoj industriji dok se suočava sa pritiskom zbog rasta cena, prenosi agencija Reuters.

Biden je uputio pismo direktorima kompanija "Maraton petroleum", "Valero enerdži" i "Ekson mobil" i optužio ih da smanjuju proizvodnju da bi povećali profit, navodi se u kopiji u koju je Reuters imao uvid.

Pismo je poslato i kompanijama "Filips 66", "Ševron" i "Šel", rekao je neimenovani zvaničnik Bele kuće za Reuters.

"U ratno doba, marže rafinerija daleko iznad normalnih čije troškove direktno snose američke porodice nisu prihvatljive", napisao je Biden i dodao da smanjenje prerade dovodi do bržeg rasta cena goriva od povećanja cena nafte.

Američke energetske kompanije beleže rast profita, u trenutku kada je ruska invazija na Ukrajinu doprinela problemima sa zalihama što je dovelo i do rasta cena sirove nafte na iznad 100 dolara po barelu.

Potražnja je takođe i dalje snažna, uprkos rekordnim cenama benzina.

Američke rafinerije rade gotovo punim kapacitetom i kažu da ne mogu mnogo da urade da bi udovoljile Bidenovim zahtevima.

Biden smatra da izostanak akcije u naftnoj industriji umanjuje napore njegove administracije da ublaži posledice ruske invazije na Ukrajini, kao što su puštanje nafte iz strateških rezervi i mešanje goriva sa jeftinijim etanolom.

Predsednik je prošlog petka optužio američku naftnu industriju, a naročito "Ekson mobil", da koristi nestašice zaliha da poveća profit.

Sekretarka za energiju planira da održi vanredni sastanak o tome kako rafinerije mogu da odgovore na više cene, najavio je Biden, tražeći odgovor od naftnih kompanija pre toga.

XS
SM
MD
LG