Dostupni linkovi

U drugom obraćanju naciji Bidena očekuje se fokus na ekonomiju i vanjsku politiku


Joe Biden, predsjednik SAD
Joe Biden, predsjednik SAD

Očekuje se da će se američki predsjednik Joe Biden u svom drugom govoru o stanju nacije usredotočiti na ograničenje duga zemlje, ekonomiju i vanjskopolitičke teme, kojima će vjerovatno dominirati rat Rusije protiv Ukrajine.

Biden bi trebao započeti svoj govor pred Kongresom SAD u 21 sat po lokalnom vremenu 7. februara, nešto manje od tri sedmice od prve godišnjice invazije Moskve na susjednu Ukrajinu.

Kao znak važnosti koju bi 80-godišnji Biden trebao dati sukobu, ukrajinska ambasadorka u Sjedinjenim Državama, Oksana Markova, pozvana je da prisustvuje.

Upućujući pozivnicu ambasadorki Ukrajine, koju je službeno stigla od prve dame Jill Biden, Bijela kuća je rekla da pojavljivanje Markove odaje priznanje "kontinuiranoj podršci SAD-a Ukrajini gotovo godinu dana nakon što je Rusija pokrenula invaziju".

"Očekujem da ćete čuti predsjednika kako govori o važnosti našeg vodstva na svjetskoj pozornici", rekao je John Kirby, glasnogovornik Savjeta a za nacionalnu bezbjednost.

"Uticaj koji je Amerika imala, posebno kada je u pitanju pomoć Ukrajini u odbrani od ruske invazije, i strateško takmičenje s Kinom", biće među temama koje će Biden uključiti u govor, najavio je Kirby.

Neki republikanci izrazili su zabrinutost zbog troškova podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv ruskih trupa, a očekuje se da će Biden iznijeti jak argument za nastavak isporuke vojne, humanitarne i finansijske pomoći.

Kijev, Washington i saveznici Ukrajine u NATO-u i Evropskoj uniji upozorili su na ponovni pritisak Moskve da preuzme kontrolu nad ratom nakon mjeseci žestokih borbi u kojima je Ukrajina vratila dio teritorija koje je izgubila u prvim bitkama.

Očekuje se da će Biden tvrditi da Sjedinjene Države i njihovi saveznici ne mogu da si priušte smanjenje podrške Kijevu u tako kritičnom trenutku rata.

Više od 38 miliona Amerikanaca gledalo je prošlogodišnje obraćanje. Ovogodišnje obraćanje će biti pokušaj da se Amerikanci uvjere da je zemlja sada u boljoj poziciji nego kad je Biden preuzeo dužnost prije dvije godine. S tim u vezi, vjerovatno će se govor fokusirati na nedavne ekonomske uspjehe, zdravstvenu zaštitu i socijalne troškove.

Izvor: Glas Amerike, Reuters
XS
SM
MD
LG