Dostupni linkovi

Biden poručio Putinu da će 'platiti cenu' invazije na Ukrajinu


Predsednik SAD Joe Biden na početku govora pred Kongresom, Washington, 1. mart 2022. 
Predsednik SAD Joe Biden na početku govora pred Kongresom, Washington, 1. mart 2022. 

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) u svom prvom Govoru o stanju unije istakao je jedinstvo i moć demokratije u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu, nagoveštavajući nove sankcije Rusiji dok vojska te zemlje pojačava napade na ukrajinske gradove.

Govor u teškom trenutku moderne istorije

Bajden je u govoru uveče u utorak, 1. marta, obećao da će naterati predsednika Rusije Vladimira Putina da "plati cenu" za invaziju na Ukrajinu, nastojeći da okupi svet dok ruske snage bacaju bombe na ukrajinske gradove i spremaju se za opsadu Kijeva, ističe Njujork tajms (The New York Times).

Govorom pred zajedničku sednicu oba doma Kongresa u teškom trenutku moderne istorije, Bajden je pozvao na ujedinjeni otpor u odbrani međunarodnog poretka koji je ugrožen ruskom agresijom i upozorio oligarhe koji podržavaju Putinov režim da će im zapleniti luksuzne jahte i privatne avione.

Pozdravljajući herojstvo ukrajinskog otpora, Bajden je predstavio Oksanu Markarovu, ambasadorku Ukrajine u SAD, koja se pridružila prvoj dami Džil Bajden (Jill Biden) u loži držeći malu plavo-žutu ukrajinsku zastavu, i koja je pozdravljena ovacijama poslanika obe američke partije od kojih su neki nosili plavo i žuto u znak solidarnosti.

Prva dama Jill Biden pozdravlja ukrajinsku ambasadorku u SAD Oksanu Markarovu pred govor predsednika Bidena, 1. mart 2022.
Prva dama Jill Biden pozdravlja ukrajinsku ambasadorku u SAD Oksanu Markarovu pred govor predsednika Bidena, 1. mart 2022.

Dok je oružje u Evropi stavilo u senku političke sporove kod kuće koji su opterećivali prvu godinu njegovog mandata, Bajden je, kako navodi Njujork tajms, pokušao da iskoristi svoj prvi Govor o stanju unije da ubedi turobne Amerikance da zemlja ostvaruje impresivan napredak u obuzdavanju pandemije COVID-19 i obnavljanju ekonomije.

On se ponovo založio za programe socijalne potrošnje koji su zaglavljeni u Kongresu, uključujući proširenu brigu o deci, brigu o starima, predškolsko obrazovanje, inicijative za klimatske promene i smanjenje cena lekova na recept, ne objašnjavajući kako planira da prevaziđe protivljenje tim predlozima, dok je obećao da će preduzeti mere za suzbijanje inflacije, rekavši da je njegov glavni prioritet "stavljanje cena pod kontrolu".

Nijedan predsednik SAD, ističe Njujork tajms, nije održao Govor o stanju unije s tako velikim i značajnim ratom u Evropi od 1945. i Bajden se suočio s izazovom održavanja i multinacionalnih saveza, ali saradnje dve partije kod kuće za suprotstavljanje Putinu.

Bajden je najavio da će zabraniti ruskim avionima ulazak u američki vazdušni prostor i objavio dogovor sa stranim kolegama da se pusti ukupno 60 miliona barela nafte iz strateških rezervi kako bi se suzbio rast cena goriva zbog rata.

Bajden je rekao da Putin i njegovi pomagači ne bi trebalo da ostanu nekažnjeni. "Tokom naše istorije naučili smo lekciju kada diktatori ne plaćaju cenu za svoju agresiju, oni izazivaju još više haosa", rekao je predsednik SAD.

Spoljna politika u prvom planu

Američki predsednik je poručio da je Putin "više izolovan od sveta nego što je ikada bio" i nagovestio nove ekonomske sankcije Rusiji, ukazuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Izbijanje rata u Evropi stavilo je, ističe britanski list, spoljnu politiku u prvi plan u Govoru u stanju unije, verovatno prvi put od govora Džordža Buša mlađeg (George W. Bush) o "osovini zla" 2002. posle napada 11. septembra.

Bajden je rekao da su demokratije bile na visini zadatka u odgovoru na Putinov rat uvođenjem širokih ekonomskih sankcija i blokiranjem imovine ruskim oligarsima. I, kao signal da je Zapad spreman da uvede još sankcija kako se invazija nastavlja, Bajden je upozorio Putina da "nema pojma šta dolazi".

"Kada bude ispisana istorija ove ere, Putinov rat protiv Ukrajine ostaviće Rusiju slabijom, a ostatak sveta jačim", dodao je on.

"Kroz našu istoriju naučili smo ovu lekciju – kada diktatori ne plaćaju cenu za svoju agresiju, oni izazivaju još više haosa. Nastavljaju dalje. I, cena i pretnje za Ameriku i svet rastu", rekao je Bajden.

Prva trećina govora bila je posvećena invaziji Rusije i Bajden je hvalio snagu ukrajinskog otpora. On je rekao da je Putin potcenio reakciju ukrajinskog naroda na invaziju koja je sve agresivnija dok ruska vojska — frustrirana sporijim napretkom nego što se očekivalo — gađa civile.

"Putinov rat je bio unapred smišljen i ničim izazvan. Odbio je diplomatske napore. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. I mislio je da može da nas podeli ovde kod kuće. Putin je pogrešio. Bili smo spremni", rekao je Bajden.

Pohvala jedinstvu i moći demokratije

Bajden je Govor o stanju unije otvorio porukom u kojoj se hvale jedinstvo i moć demokratije, postavljajući oštar odgovor na veliku globalnu krizu usled ničim izazvane Putinove invazije na Ukrajinu, piše Vašington post (The Washington Post).

Predsednik SAD Joe Biden tokom Govora o stanju unije pred Kongresom, 1. mart 2022.
Predsednik SAD Joe Biden tokom Govora o stanju unije pred Kongresom, 1. mart 2022.

"Sloboda će uvek trijumfovati nad tiranijom", rekao je Bajden. "Predsednik Putin je mislio da može da uđe u Ukrajinu i da će svet to prihvatiti. Umesto toga, naišao je na snažan zid koji nikada nije ni zamislio".

U opsežnom govoru, Bajden je pozvao Kongres da usvoji zakon koji ima za cilj da SAD učine ekonomski konkurentnim s Kinom, da potvrdi njegovu kandidatkinju za Vrhovni sud i pozvao Amerikance da prestanu da gledaju na pandemiju kroz stranačku prizmu, između ostalih stvari.

Bajden je dobio ovacije predstavnika obe stranke u pojedinim delovima govora, kao kada je izrazio podršku Ukrajini i pozvao da policija dobije više sredstava. Ipak, bilo je trenutaka kada su ispoljene i ogorčene stranačke podele.

Problemi kod kuće

Bajden se u svom prvom Govoru o stanju unije suočio s nizom domaćih problema, svestan da je njegov rejting pao na rekordno nizak nivo, ukazuje Tajms (The Times).

Bajden je obećao da će investirati u američku proizvodnju, infrastrukturu i lance snabdevanja kao deo svog plana za borbu protiv inflacije.

Njegov Govor o stanju unije usledio je posle burne prve godine u Beloj kući, ističe londonski list.

Inflacija raste, zakonodavna agenda je zastala u Kongresu, dok je javnost umorna od pandemijske krize Covid-19 koju je obećao da će rešiti, ukazuje Tajms i dodaje da se sa strahom demokrata da će doživeti katastrofu na izborima za Kongres u novembru, Bajden muči da ujedini svoju podeljenu stranku u ključnoj godini.

Ankete Jahu/Jugov (Yahoo/YouGov) uoči govora pokazala je da je njegov rejting odobravanja 41 odsto, što je jedva više od onog koji je imao Donald Tramp (Trump) kada je održao svoj prvi Govor o stanje uniji 2018, koji je u anketama bio na 40,1 odsto.

Više od polovine ispitanih reklo je da Bajden nije ispunio svoja obećanja otkako je prošle godine preuzeo dužnost, a takođe je na udaru i neprijateljski raspoloženih republikanaca i razočaranih demokrata.

Bajden je dosada bio vešt u rešavanju krize u Ukrajini, ujedinjujući globalnu koaliciju za uvođenje sankcija Rusiji i Putinu, ali to, kako navodi londonski list, nema puno značaja za obične Amerikance koji se suočavaju s porastom cena u supermarketima i na benzinskim pumpama.

Inflacija je na više od sedam odsto, što je najviše u poslednje četiri decenije, i zasenjuje bolje vesti o rastu BDP-a i radnim mestima, omogućavajući republikancima i desničarskoj štampi da nastave nemilosrdne napade na Bajdena, pri čemu među demokratama samo 35 odsto "snažno" odobrava Bajdenov učinak kao predsednika, dok samo 43 odsto želi da se ponovo kandiduje 2024.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG