Dostupni linkovi

Bidenov poziv na jedinstvo u prvom Govoru o stanju unije pred Kongresom


Predsjednik SAD Joe Biden tokom Govora o stanju unije u Kongresu, 1. mart 2022.
Predsjednik SAD Joe Biden tokom Govora o stanju unije u Kongresu, 1. mart 2022.

Američki predsjednik Joe Biden u svom prvom Govoru o stanju Unije oštro je kritikovaoirao ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog, kako je rekao, "smišljenog i ničim izazvanog napada" na Ukrajinu.

Predsjednik SAD Joe Biden otvorio je svoj govor naciji pred Kongresom osvrnuvši se na potez predsjednika Rusije Vladimira Putina da izvrši invaziju na Ukrajinu.

"Prije šest dana, predsjednik Rusije Vladimir Putin pokušao je da uzdrma temelje slobodnog svijeta. Mislio je da može da ga podčini svojim zlokobnim namjerama. Ali je loše procijenio. Mislio je da može da uđe u Ukrajinu i da će svijet na to pristati. Umjesto toga, naišao je na snažan zid koji nije očekivao ili zamišljao. Susreo se sa narodom Ukrajine", rekao je Biden.

Otprilike dvije trećine Amerikanaca podupire Bidena koji je uveo Rusiji ekonomske sankcije zbog njene invazije na Ukrajinu, a u znak podrške Ukrajini, govoru je prisustvovala ambasadorka te zemlje u Sjedinjenim Državama Oksana Markarova, koja je sjedila s predsjednikovom suprugom, prvom damom Jill Biden.

Podrška Ukrajini

Prva trećina govora bila je posvećena invaziji Rusije na Ukrajinu i Biden je pohvalio snagu ukrajinskog otpora. On je rekao da je Putin potcijenio reakciju ukrajinskog naroda na invaziju koja je sve agresivnija dok ruska vojska — frustrirana sporijim napretkom nego što se očekivalo — gađa civile.

Predsjednik Biden započeo je svoje prvo obraćanje iskazivanjem solidarnosti za ukrajinski narod, dobio je gromoglasan aplauz dok je pozvao članove Kongresa da ustanu u znak podrške Ukrajini.

"U ovoj borbi, predsjednik Zelenski (Volodimir) je rekao u svom govoru u Evropskom parlamentu: ‘Svjetlo će pobijediti tamu.’ Ukrajinska ambasadorka u Sjedinjenim Državama večeras je ovdje i sjedi s prvom damom", rekao je Biden.

Dobio je podršku članova Kongrasa od kojih su mnogi nosili plavo-žute boje u znak podrške Ukrajini.

Takođe je poslao jasnu poruku ruskim oligarsima:

"Večeras kažem ruskim oligarsima i korumpiranim liderima koji su od ovog nasilnog režima zgrnuli milijarde dolara – dosta. Američko ministarstvo pravde okuplja posebnu radnu grupu koja će istraživati kriminal ruskih oligarha. Udružujemo se s našim evropskim saveznicima kako bismo pronašli i zaplijenili vaše jahte, luksuzne apartmane, vaše privatne avione".

Američki predsjednik je detaljno opisao ekonomske sankcije, kao što je odluka da se najveće ruske banke odsijeku od međunarodnog finansijskog sistema, SWIFT i "gušenje" ruskog pristupa tehnologiji koje će "pogoditi njenu ekonomsku snagu i oslabiti vojsku" u godinama koje dolaze.

Potvrdio da će Sjedinjene Države zabraniti ruske letove u svom vazdušnom prostoru.

"Večeras najavljujem da ćemo se pridružiti našim saveznicima u zatvaranju američkog vazdušnog prostora za sve ruske letove, dodatno izolujući Rusiju", rekao je Biden.

Odluka je uslijedila nakon sličnih poteza Evropske unije i Kanade.

Rekao je da su SAD i NATO pokazali da Zapad stoji uz Ukrajinu.

Objavio je dogovor sa stranim kolegama da se pusti ukupno 60 miliona barela nafte iz strateških rezervi kako bi se suzbio rast cijena goriva zbog rata.

Biden je rekao da Putin i njegovi pomagači ne bi trebalo da ostanu nekažnjeni.

"Tokom naše istorije naučili smo lekciju kada diktatori ne plaćaju cenu za svoju agresiju, oni izazivaju još više haosa", rekao je predsjednik SAD.

"Zato je stvoren NATO savez – kako bi se osigurao mir i stabilnost u Evropi nakon Drugoga svjetskog rata čija članica su Sjedinjene Države, zajedno s 29 drugih država", rekao je Biden.

Biden je rekao da su demokratije bile na visini zadatka u odgovoru na Putinov rat uvođenjem širokih ekonomskih sankcija i blokiranjem imovine ruskim oligarsima. I, kao signal da je Zapad spreman da uvede još sankcija kako se invazija nastavlja, Bajden je upozorio Putina da "nema pojma šta dolazi".

"Kada bude ispisana istorija ove ere, Putinov rat protiv Ukrajine ostaviće Rusiju slabijom, a ostatak sveta jačim", dodao je on.

Biden je ponovio da SAD neće slati svoje trupe u Ukrajinu.

Poziv republikancima

Biden je pozvao republikance da prestanu sa korištenjem pandemije COVID-19 kao "linije razdvajanja", te da spuste tenzije po važnim pitanjima pozivajući da se korona restrikcije u školama i ekonomiji okončaju dok se zemlja pomjera ka novoj fazi života s pandemijom.

U opsežnom govoru, Biden je pozvao Kongres da usvoji zakon koji ima za cilj da SAD učine ekonomski konkurentnim s Kinom, da potvrdi njegovu kandidatkinju za Vrhovni sud i pozvao Amerikance da prestanu da gledaju na pandemiju kroz stranačku prizmu, između ostalih stvari.

"Kako toliko mnogo porodica preživljava od plate do plate, boreći se sa porastom cijena hrane, gasa, stanovanja i mnogo toga. (…) Zbog toga je jedna od prvih stvari koje sam uradio bila borba da se usvoji plan spasa za Ameriku. Ljudi pate i zato moramo da djelujemo. I jesmo."

Istakao je da je nekoliko zakona "učinilo je više u kritičnom trenutku naše istorije da nas izvuče iz krize".

"To je potaknulo naše napore da vakcinišemo naciju i borimo se protiv COVID-19. Desetinama miliona Amerikanaca pruženo je trenutno ekonomsko olakšanje. Pomoglo im je da donesu hranu na sto, zadrže krov nad glavom i smanje troškove zdravstvenog osiguranja", rekao je Biden.

Ankete Jahu/Jugov (Yahoo/YouGov) uoči govora pokazala je da je njegov rejting odobravanja 41 odsto, što je jedva više od onog koji je imao Donald Trump kada je održao svoj prvi Govor o stanje uniji 2018., koji je u anketama bio na 40,1 odsto.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG