Dostupni linkovi

Biden upozorio Rusiju zbog tvrdnji o 'prljavoj bombi'


Predsjednik SAD, Joe Biden
Predsjednik SAD, Joe Biden

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden upozorio je Rusiju 25. oktobra da bi upotreba taktičkog nuklearnog oružja bila "izuzetno ozbiljna greška".

Bidenovo upozorenje dolazi nakon što je Moskva ustvrdila da se Ukrajina priprema da iskoristi takozvanu prljavu bombu na svojoj teritoriji.

Biden je rekao da je "proveo mnogo vremena" baveći se tvrdnjama Rusije koje je Moskva navela tokom vikenda. Ove tvrdnje su odmah opovrgle SAD i druge države koje podržavaju Ukrajinu.

"Dopustite mi samo da kažem da bi Rusija napravila nevjerovatno ozbiljnu grešku ako bi upotrijebila taktičko nuklearno oružje." rekao je Biden novinarima. "Još vam ne mogu garantovati da li je to lažna uzbuna. Ne znamo. Ali bila bi to ozbiljna greška."

Ukrajina i njeni saveznici sumnjaju da je Rusija koristila tvrdnje o prljavoj bombi da bi za napad okrivila Ukrajinu i upotrijebila to kao opravdanje za upotrebu konvencionalnog nuklearnog oružja.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nije iznio nikakve dokaze za tu tvrdnju kada je 23. oktobra razgovarao sa svojim kolegama iz nekoliko zemalja NATO saveza, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Sjedinjene Države, koji su nakon niza poziva odbacili tvrdnju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima 25. oktobra da je odbijanje Washingtona da uzme u obzir upozorenje Rusije "neprikladno s obzirom na ozbiljnost prijetnje o kojoj govorimo".

Prljava bomba koristila bi konvencionalnu bojevu glavu za stvaranje eksplozije koja bi proširila radioaktivne, biološke ili hemijske materijale po pogođenom području.

Moskva je svoje optužbe protiv Ukrajine iznijela Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) 25. oktobra, a ambasador te zemlje u UN-u Dmitri Poljanski rekao je nakon toga da je Rusija "zadovoljna jer je podigli svijest".

Obraćajući se novinarima, dodao je: "Ne smeta mi što ljudi govore da je Rusija dizala lažnu uzbunu ako se to ne dogodi jer je ovo strašna, strašna katastrofa koja prijeti potencijalno cijeloj planeti Zemlji".

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) rekla je ranije 25. oktobra da se priprema da pošalje inspektore na dvije ukrajinske lokacije u nadolazećim danima kao reakciju na zahtjev Ukrajine za inspekcijom nakon tvrdnji Rusije.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba 24. oktobra pozvao je IAEA da "hitno pošalje stručnjake u civilne objekte u Ukrajini za koje Rusija lažno tvrdi da razvijaju prljavu bombu".

Kuleba je rekao da je Ukrajina uvijek bila transparentna i da "nema šta da krije".

Energoatom, ukrajinski operator za nuklearnu energiju, izdao je saopštenje 24. oktobra izražavajući svoju zabrinutost da ruske izjave "mogu ukazivati na to da Rusija priprema čin nuklearnog terorizma".

Ruske trupe od marta su okupirale ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje, najveću u Evropi. Njime još uvijek upravljaju ukrajinski inženjeri iako je Rusija nakon aneksije regije Zaporožje tvrdila da se ona nalazi na ruskoj teritoriji.

Energoatom je saopštio da su ruske snage tokom prošle sedmice izvele neovlaštene, tajne građevinske radove u postrojenju na području skladišta nuklearnog otpada.

Ruski oficiri koji kontrolišu područje ne dozvoljavaju pristup ukrajinskom osoblju ili posmatračima iz IAEA, saopštio je operater.

Energoatom je dodao da "pretpostavlja" da Rusi "pripremaju teroristički čin koristeći nuklearne materijale i radioaktivni otpad pohranjen" u postrojenju.

Izvor: AFP i Reuters
XS
SM
MD
LG