Dostupni linkovi

Atomska agencija UN-a posjetiće ukrajinske nuklearne lokacije


Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priprema se da pošalje inspektore na dvije ukrajinske lokacije kao reakciju na zahtjev Ukrajine za inspekciju nakon ruskih tvrdnji da bi Ukrajina mogla postaviti takozvanu prljavu bombu, što Kijev negira.

Ukrajina i njeni saveznici odlučno su odbacili tvrdnje Rusije da Kijev razvija "prljavu bombu" koju će koristiti protiv moskovskih snaga, a ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je IAEA da "hitno pošalje stručnjake u mirne objekte u Ukrajini za koje Rusija lažno tvrdi da razvijaju prljavu bombu."

Kuleba je rekao da je Ukrajina uvijek bila transparentna i da "nema šta da krije."

Kao odgovor na Kulebin zahtjev, IAEA je u saopštenju od 24. oktobra navela da se sprema poslati inspektore na dvije ukrajinske lokacije.

Šef IAEA-e Rafael Grossi potvrdio je u saopštenju da su obje lokacije pod zaštitom IAEA-e i da ih redovno posjećuju inspektori IAEA-e.

IAEA je "svjesna izjava Ruske Federacije (23. oktobra) o navodnim aktivnostima na dvije nuklearne lokacije u Ukrajini," rekao je Grossi, dodajući da su obje već bile podvrgnute njenim inspekcijama, a jedna je inspekcija bila prije mjesec dana i da nema neprijavljenih pronađenih nuklearnih aktivnosti ili materijala.

"IAEA se priprema da obiđe lokacije u narednim danima", dodaje se u saopštenju.

Ruske tvrdnje da Kijev planira da rasporedi "prljavu bombu"-konvencionalnu bojevu glavu prošaranu radioaktivnim, biološkim ili hemijskim materijalima - došle su u nizu poziva između ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i njegovih kolega iz nekoliko zemalja NATO-a.

"Transparentno lažne optužbe"

Britanija, Francuska i Sjedinjene Države izdale su zajedničko saopštenje 23. oktobra u kojem odbacuju tu tvrdnju nakon Šojguovih poziva sa njihovim ministrima odbrane u kojima ruski ministar nije iznio nikakve dokaze za svoje optužbe.

"Naše zemlje su jasno stavile do znanja da svi odbacujemo transparentno lažne navode Rusije da se Ukrajina sprema da upotrebi prljavu bombu na sopstvenoj teritoriji", navodi se u saopštenju.

Ali Moskva je udvostručila svoje tvrdnje, koje dolaze nakon sedmica vojnih poraza Rusije u južnoj i istočnoj Ukrajini.

"Prema informacijama koje imamo, dvije organizacije u Ukrajini imaju konkretna uputstva za stvaranje takozvane 'prljave bombe'. Ovaj posao je u završnoj fazi", rekao je general-pukovnik Igor Kirillov 24. oktobra.

Kasnije istog dana, načelnik ruskog generalštaba Valerij Gerasimov razgovarao je telefonom sa britanskim načelnikom štaba odbrane Tonijem Radakinom, koji je odbacio navode Rusije da Ukrajina planira akcije za eskalaciju sukoba.

Gerasimov je također imao telefonski razgovor sa svojim američkim kolegom, generalom Markom Milleyem, koji je ponovio stalnu podršku Washingtona Ukrajini.

"Predsjedavajući (Zajedničkog načelnika štabova) je potvrdio nepokolebljivu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine", navodi se u čitanju poziva.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg procijenio je ponovljene optužbe Moskve 24. oktobra, rekavši da alijansa također odbacuje te tvrdnje.

"Saveznici u NATO-u odbacuju ovu tvrdnju. Rusija to ne smije koristiti kao izgovor za eskalaciju. Ostajemo nepokolebljivi u našoj podršci Ukrajini", rekao je on na Twitteru.

Tvrdnje Moskve da bi Ukrajina mogla upotrijebiti prljavu bombu izazvale su zabrinutost da bi Rusija mogla upotrijebiti takav uređaj i okriviti Kijev.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da Sjedinjene Države nisu vidjele nikakve naznake da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje, ali je rekao da će biti posljedica po Moskvu ako upotrijebi prljavu bombu ili bilo koji drugi atomski uređaj.

"To bi svakako bio još jedan primjer brutalnosti (ruskog) predsjednika Putina, ako bi koristio takozvanu 'prljavu bombu'. Bilo bi posljedica za Rusiju bez obzira da li koristi 'prljavu bombu' ili nuklearnu bombu. Bili smo vrlo jasni oko toga", rekao je Price novinarima.

U međuvremenu, njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier stigao je u iznenadnu posjetu Kijevu rano 25. oktobra, rekao je njegov portparol.

Steinmeier, koji je u ukrajinsku prijestonicu stigao vozom, treba da se sastane sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kasnije tokom dana.

Ovo je Steinmeierova prva posjeta otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Prema izvještajima AFP-a i Reutersa

XS
SM
MD
LG