Dostupni linkovi

Biden: Putin će uraditi ono što će uraditi


Američki predsjednik Joe Biden u obraćanju u Bijeloj kući, 28. mart 2022.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da njegov komentar u Varšavi da bi ruskog predsjednika Vladimira Putina trebalo ukloniti s vlasti odražava njegov vlastiti moralni bijes, a ne promjenu politike njegove administracije.

“Niti sada, a ni tada nisam artikulisao promjenu politike. Izražavao sam moralni bijes koji sam osjećao i ne izvinjavam se", rekao je Biden napominjući da je upravo posjetio porodice raseljene zbog ruske invazije Ukrajine.

Američki predsjednik je dodao da "ne povlači ništa" pojašnjavajući primedbu. Upitan da li će ta primjedba podstaći negativan odgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina, Biden je rekao: "Nije me briga šta on misli... Uradiće ono što će uraditi."

Biden je u obraćanju u Varšavi 26. marta, između ostalog, rekao da Putin ne može da ostane na vlasti.

"Dozvolite mi da kažem ovo, ako možete da slušate. Vi, ruske narode, niste naš neprijatelj." "Odbijam da vjerujem", riječi su Bidena, "da pozdravljate ubijanje nevine djece, baka i djedova".

"Ili da prihvatate to što se bolnice, škole, porodilišta, zaboga, napadaju ruskim projektilima i bombama. Ili [da prihvatate] gradove koji su opkoljeni tako da civili ne mogu pobjeći, snabdijevanje koje je prekinuto i pokušaji da se Ukrajinci izgladne kako bi se pokorili", kazao je Biden.

Svoj govor završio je referencom na Vladimira Putina: "Zaboga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti".

Zvaničnici njegove administracije su nakon toga odmah nastojali da razjasne da se Bijela kuća ne zalaže za promjenu režima u Rusiji.

Iz Kremlja smatraj da je ovaj komentar razlog za zabrinutost. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Moskva nastaviti da pomno prati Bidenove izjave.

Američki predsjednik boravio je u Poljskoj nakon NATO samita u Briselu.

Posjetio je bazu u kojoj zajedno služe američki i poljski vojnici. Biden se sastao i sa dva ukrajinska ministra u Poljskoj, što je prvi sastanak licem u lice visokih zvaničnika sa predstavnicima ukrajinske vlade od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG