Dostupni linkovi

Biden se sastao sa ukranijskim ministrima u Poljskoj


Predsjednik SAD Joe Biden (desno u sredini) na sastanku sa ukrajinskim ministrima (lijevo), Varšava, 26. mart 2022.

Američki predsjednik Joe Biden sastao se u subotu 26. marta sa ukrajinskim ministrima, dok je Rusija dala signal da bi mogla da smanji svoje ratne ciljeve nakon što nije uspjela da slomi otpor Ukrajinaca u mjesec dana borbi i smrtonosnih napada na civile.

Biden se sastaje sa dva ukrajinska ministra u Poljskoj, što je prvi sastanak licem u lice tako visokog zvaničnika sa predstavnicima ukrajinske vlade od početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara.

Bijela kuća je navela da će Biden da "svrati" na sastanak državnog sekretara SAD, Antonyja Blinkena i ministra odbrane Lloyda Austina sa ukrajinskim kolegama, ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i ministrom odbrane Oleksijem Reznikovim.

Na sastanku sa američkim zvaničnicima ukrajinska strana je dobila uvjeravanja o daljoj odbrambenoj saradnji sa SAD, rekao je nakon sastanka ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, 26. marta.

"Dobili smo dodatna obećanja Sjedinjenih Država o tome kako će se razvijati naša odbrambena saradnja", rekao je Kuleba novinarima.

Sastanak ukrajinskih ministara Dmitrom Kulebom i Oleksijem Reznikovom (lijevo) sa državnim sekretarom SAD Antony Blinkenom i ministrom odbrane SAD Lloydom Austinom, Varšava, 26. mart 202.
Sastanak ukrajinskih ministara Dmitrom Kulebom i Oleksijem Reznikovom (lijevo) sa državnim sekretarom SAD Antony Blinkenom i ministrom odbrane SAD Lloydom Austinom, Varšava, 26. mart 202.

Američki predsjednik predvodi napore među zapadnim saveznicima da izvrše pritisak na Vladimira Putina da prekine invaziju na Ukrajinu, proglašavajući ruskog predsjednika "ratnim zločincem" zbog napada na civile.

Biden je u Poljskoj od petka 25. marta, gdje se takođe sastaje sa poljskim predsjednikom Andžejem Dudom. Očekuje se da će kasnije u subotu, 26. marta održati govor prije povratka u SAD.

Američki predsjednik Joe Biden završiće svoje evropsko putovanje 26. marta velikim govorom u glavnom gradu Poljske, Varšavi, gdje će se sastati i s predsjednikom Andžejem Dudom.

Biden će u svom obraćanju reći da se "slobodni svijet" protivi ničim izazvanoj invaziji Rusije na Ukrajinu i da postoji jedinstvo među velikim ekonomijama u potrebi zaustavljanja Vladimira Putina, saopštila je Bijela kuća.

Biden je održao trodnevne hitne sastanke sa saveznicima G7, Evropskim vijećem i NATO-om, a posjetio je i američke trupe u Poljskoj.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da će se Bidenov u govoru osvrnuti na "ulogu ovog trenutka, hitnost izazova koji su pred nama, šta za svijet znači sukob u Ukrajini i zašto je toliko važno da slobodni svijet održi jedinstvo i rješenje pred ruskom agresijom".

U važnom govoru u Poljskoj Biden će u subotu "istaknuti zajedničke napore slobodnog svijeta u podršci ukrajinskom narodu, Rusiju će pozvati na odgovornost za brutalni rat (koji je počela u Ukrajini) i braniti budućnost utemeljenu na demokratskim načelima", objavila je Bijela kuća.

Ranije tokom dana očekuje se da će imati priliku da se sretne s ukrajinskim izbjeglicama i američkim humanitarnim radnicima koji pomažu izbjeglicama u Poljskoj dok završava putovanje u Evropu.

Biden je 25. mart proveo u posjeti američkim vojnicima u blizini poljske granice s Ukrajinom usred signala iz Moskve da je Kremlj smanjio svoje ciljeve u napadu na Ukrajinu kako bi se fokusirao na zauzimanje teritorija na koje polažu pravo separatisti koje podržava Rusija na istoku zemlje.

Pratite BLOG uživo o dešavanjima u Ukrajini na ovom LINKU

XS
SM
MD
LG