Dostupni linkovi

Biden u Varšavi poručio 'stojimo uz Ukrajinu, ruski narod nije naš neprijatelj'


Joe Biden, Varšava, 26. mart 2022.
Joe Biden, Varšava, 26. mart 2022.

"Moja poruka narodu Ukrajine je - stojimo uz vas, tačka", rekao je američki predsjednik Joe Biden u govoru u Varšavi, Poljska, 26. marta.

"Današnje borbe u Kijevu, Mariupolju i Harkivu su najnovije bitke u dugoj borbi", kaže on.

"Mađarska 1956., Poljska 1956. pa opet 1981., Čehoslovačka 1968. – sovjetski tenkovi su ugušili demokratske ustanke, ali otpor se nastavio sve dok konačno 1989. godine Berlinski zid i svi zidovi sovjetske dominacije nisu pali i narod je pobijedio", kazao je.

"Bitka za demokratiju", kazao je, "nije se mogla završiti i nije se završila završetkom hladnog rata".

"U posljednjih 30 godina snage autokratije su oživjele u cijelom svijetu, obilježja su poznata. Prezir prema vladavini prava, prezir prema demokratskim slobodama, prezir prema samoj istini. Danas je Rusija ugušila demokratiju i pokušala je to učiniti negdje drugdje", kazao je Biden.

Biden smatra da je opsceno da je ruski predsjednik Vladimir Putin lagao govoreći da pokušava denacificirati Ukrajinu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Američki čelnik se potom obratio ruskom narodu, rekavši da je decenijama sarađivao sa ruskim liderima, od vrhunca hladnog rata.

"Uvijek sam direktno i iskreno razgovarao sa vama, ruski narode", istakao je.

"Dozvolite mi da kažem ovo, ako možete da slušate. Vi, ruske narode, niste naš neprijatelj."

"Odbijam da vjerujem", riječi su Bidena, "da pozdravljate ubijanje nevine djece, baka i djedova".

"Ili da prihvatate to što se bolnice, škole, porodilišta, zaboga, napadaju ruskim projektilima i bombama. Ili [da prihvatate] gradove koji su opkoljeni tako da civili ne mogu pobjeći, snabdijevanje koje je prekinuto i pokušaji da se Ukrajinci izgladne kako bi se pokorili", kazao je Biden.

Rekao je da su "milioni porodica protjerani iz svojih domova, uključujući polovinu sve djece u Ukrajini".

"Ovo nisu postupci velike nacije", ocijenio je.

Svoj govor završio je referencom na Vladimira Putina - "Zaboga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti".

Američki predsjednik se ranije 26. marta sastao sa ukrajinskim ministrima, dok je Rusija signalizirala da bi mogla smanjiti svoje ratne ciljeve nakon što nije uspjela slomiti otpor Ukrajinaca u mjesec dana borbi i smrtonosnih napada na civile.

Biden se sastao sa dva ukrajinska ministra u Poljskoj, što je prvi sastanak licem u lice visokih zvaničnika sa predstavnicima ukrajinske vlade od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Na sastanku sa američkim zvaničnicima ukrajinska strana je dobila uvjeravanja o daljoj odbrambenoj saradnji sa Sjedinjenim Državama, rekao je nakon sastanka ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

XS
SM
MD
LG