Dostupni linkovi

Biden posjetio Ukrajinu uoči godišnjice ruske invazije


Joe Biden i Volodimir Zelenski u Kijevu, 20. februar 2023.
Joe Biden i Volodimir Zelenski u Kijevu, 20. februar 2023.

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je nenajavljeno posjetio Ukrajinu kako bi se sastao sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim, najavio novi paket vojne pomoći i iskazao solidarnost sa ratom zahvaćenom zemljom.

"Godinu dana kasnije, Kijev opstaje", izjavio je Biden nakon sastanka sa Zelenskim u ukrajinskoj predsjedničkoj palati.

"I Ukrajina opstaje. Demokratija opstaje. Amerikanci stoje uz vas, a svijet je uz vas", rekao je američki predsjednik.

Biden je u Kijevu proveo pet sati tokom kojih je sa Zelenskim razgovarao o narednim koracima, odajući počast palim vojnicima u zemlji, a sastao se i sa osobljem Ambasade SAD-a u Ukrajini.

On je trebao posjetiti i Poljsku povodom obilježavanja prve godišnjice od početka invazije na Ukrajinu.

"Ova posjeta američkog predsjednika Ukrajini, prva u posljednjih 15 godina, najvažnija je posjeta u čitavoj historiji ukrajinsko-američkih odnosa", rekao je Zelenski.

Biden u Kijevu: SAD stoje uz Ukrajinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Biden i Zelenski su razgovarali i o oružju dugog dometa, a američki predsjednik je rekao da će Ukrajina dobiti novi vojni paket pomoći u vrijednosti od 500 miliona dolara.

Biden je pohvalio hrabrost Ukrajine u ratu i istakao da je posjetio Kijev šest puta dok je bio potpredsjednik.

"Znao sam da ću se vratiti", rekao je Biden.

Upozorio je i da je "brutalni i nepravedni rat" daleko od pobjede.

"Cijena koju je Ukrajina morala da plati je izuzetno visoka. I žrtve su prevelike", rekao je Biden.

"Znamo da su pred nama veoma teški dani, sedmice i godine. Ali cilj Rusije je bio da Ukrajinu izbriše sa mape. Putinov (Vladimir, ruski predsjednik) osvajački rat propada", ocijenio je.

Bajden u Kijevu pokazao solidarnost dok se rat u Ukrajini bliži godini dana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Obećao je i dugoročnu podršku Ukrajini rekavši da je "sloboda neprocjenjiva. Vrijedi se boriti za nju koliko god je potrebno."

"I toliko ćemo biti sa vama, gospodine predsjedniče, koliko god bude potrebno", rekao je Biden.

Zelenski je rekao da je Bidenova posjeta "izuzetno važan" znak podrške za sve Ukrajince.

Biden je na Twitteru napisao da se u Kijevu sastaje sa Zelenskim kako bi potvrdio "našu nepokolebljivu posvećenost ukrajinskoj demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu."

"Kada je Putin započeo svoju invaziju prije skoro godinu dana, mislio je da je Ukrajina slaba i da je Zapad podijeljen. Mislio je da može trajati duže od nas. Ali je pogriješio", napisao je Biden na Twitteru.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine rekao je da je posjeta američkog predsjednika jasno signalizirala Rusiji da vas se "niko ne boji" i pohvalio posjetu kao "pobjedu ukrajinskog naroda i predsjednika Volodimira Zelenskog".

Kuleba je rekao da je posjeta bila "historijska" i da su i Biden i Zelenski zadovoljni razgovorima.

Bidenova posjeta pada na dan kada Ukrajina obilježava smrt više od 100 ljudi na antivladinim protestima 2014. godine u kojima je srušen proruski predsjednik.

Zagrljaj američkog i ukrajinskog predsjednika tokom posjete Zidu sjećanja, gdje su odali počast poginulim ukrajinskim vojnicima, Kijev, 20. februar.
Zagrljaj američkog i ukrajinskog predsjednika tokom posjete Zidu sjećanja, gdje su odali počast poginulim ukrajinskim vojnicima, Kijev, 20. februar.

Uoči Bidenove posjete Bijela kuća je saopštila da će Biden najaviti i dodatne sankcije Rusiji.

Predsjednik Sjedinjenih Država je krajem marta prošle godine bio u posjeti Poljskoj, ali nije prelazio granicu u susjednu Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik posjetio je SAD krajem prošle godine kada se obratio zajedničkoj sjednici Kongresa. Ovo je bio njegov prvi izlazak iz Ukrajine od početka rata prošle godine.

Posjeta je Bidenu dala priliku da iz prve ruke pogleda pustoš koju je ruska invazija na Ukrajinu izazvala.

Moskva umanjuje značaj Bidenove posjete Kijevu

Zvaničnici i državni mediji Rusije umanjuju značaj Bidenove posjete Ukrajini, ocjenjujući da su vlasti u Kijevu "američka marioneta" i tvrdeći da će ruske snage odnijeti pobjedu, iako Washington obećava dodatno naoružavanje ukrajinskih snaga, piše AP.

Ruska državna televizija je opsežno pratila Bidenovu posjetu, a TV voditelji su govorili kako je jasno da američki predsjednik "rukovodi stvarima" u Ukrajini, što se uklapa u narativ Kremlja o ukrajinskom šefu države Volodimiru Zelenskom kao marioneti američke administracije.

Drugi komentatori su ocijenili da Biden posjetom Kijevu započinje svoju kandidaturu za novi predsjednički mandat.

Zamjenik šefa Vijeća sigurnosti Rusije i bivši predsjednik te zemlje Dmitrij Medvedev napisao je na Telegramu da je Biden dobio "sigurnosne garancije" i dodao da je američki predsjednik "iskazao vjernost neonacističkom režimu".

Rusija je 24. februara 2022. godine pokrenula invaziju u kojoj je ubijeno na hiljade ljudi, milioni su protjerani iz Ukrajine, a gradovi su pretvoreni u ruševine.

Posljednjih mjeseci nema velikih promjena na prvoj liniji odbrane, jer se obje strane pripremaju za ofanzive koje se očekuju na proljeće.

Volodimir Zelenski ranije je izjavio da je Rusija pretrpjela "izuzetno značajne" gubitke u blizini grada Vuhledara u istočnoj regiji Donbas, za koju Rusija tvrdi da ju je anektovala.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG