Dostupni linkovi

Biden traži novu istragu o porijeklu virusa korona


Bidenovi komentari odražavali su nedostatak sigurnosti i znanja koji još uvijek prate istragu u vezi izbijanja pandemije.
Bidenovi komentari odražavali su nedostatak sigurnosti i znanja koji još uvijek prate istragu u vezi izbijanja pandemije.

Američki predsjednik Joe Biden je naložio svojim obavještajnim službama da "udvostruče" napore u istrazi o porijeklu COVID-19, uključujući i teorije da je došao iz laboratorije u Kini, dajući rok od 90 dana da se to istraži i podnese mu se izvještaj.

Biden je u izjavi od 26. maja rekao da je obavještajna zajednica Sjedinjenih Država podijeljena oko dvije hipoteze o porijeklu virusa: prijenos s životinja na ljude ili laboratorijski incident.

Kineska ambasada u SAD je upozorila na 'politizaciju'

Kineska ambasada u SAD je upozorila na "politizaciju" praćenja porijekla virusa.

"Kampanje blaćenja i prebacivanje krivice se vraćaju, a teorija zavjere o 'curenju iz laboratorije' ponovno se pojavljuje", navodi kineska ambasada u izjavi objavljenoj na svojoj web stranici, koja nije direktno spomenula primjedbe predsjednika Bidena, prenosi britanski servis BBC.

"Politizacija traženja porijekla, što je stvar nauke, ne samo da će otežati pronalazak porijekla virusa, već će osloboditi ‘politički virus’ i ozbiljno omesti međunarodnu suradnju na krizi vezanoj za pandemiju", kaže se u ovom saopštenu kineske ambasade u SAD.

Otkako je prvi put otkriven u kineskom gradu Vuhanu krajem 2019. godine, širom svijeta je potvrđeno više od 168 miliona slučajeva COVID-19 i zabilježeno više od 3,5 miliona smrtnih slučajeva.

Tok istrage

Bidenovi komentari odražavali su nedostatak sigurnosti i znanja koji još uvijek prate istragu u vezi izbijanja pandemije.

"Iako dva elementa u (obavještajnoj zajednici) naginju prvom scenariju, a jedan više prema drugom - svaki s niskom ili umjerenom sigurnošću - većina elemenata ne vjeruje da postoji dovoljno informacija da bi se procijenilo da je jedan scenario vjerovatniji od drugog", rekao je Biden, ali nije spomenuo koji su elementi 18 američkih obavještajnih agencija dali procjene analize.

Oni koji su učestvovali u prethodno neotkrivenoj istrazi, koju su prošle jeseni pokrenuli saradnici tadašnjeg državnog sekretara SAD Mikea Pompea, kažu da je to bio iskren napor i da su istražili ono što su mnogi u početku odbacivali: da je kineski program biološkog oružja mogao imati veću ulogu u porijeklu pandemije koja se proširila iz Vuhana, prema dva dodatna izvora.

Međutim, istraga se brzo zakočila na unutašnjim neslaganjima usred zabrinutosti da je dio šireg ispolitizovanog napora Trumpove administracije za dokazivanje teorije koja optužuje Kinu.

Šta je iniciralo pozive na novu istragu?

Pozivi na novu istragu ponovo su se uzburkali nedavnim izvještavanjem Wall Street Journala u kojem se navode ranije neobjavljeni izvještaji obavještajnih službi SAD o tome da se nekoliko laboratorijskih radnika u institutu za virologiju iz Vuhana razboljelo i bilo smješteno u bolnici nekoliko sedmica prije nego što je u Kini registrovan prvi slučaj COVID-19.

Izvještavanje Wall Streeet Journala kvalifikuje informacije o nekim važnim napomenama - nerijetko se pruža medicinska pomoć u bolnicama u Kini zbog loših ustanova primarne zdravstvene zaštite, a bolesti su se pojavile u jeku sezone prehlade i gripe.

Međutim, izvještaj je dao nove argumente za tvrdnje o kineskom zataškivanju i proizlazi iz poziva 18 naučnika u pismu objavljenom u časopisu Science za procjenu porijekla virusa koje ide dublje od istrage tima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO), koji nije našao jasan dokaz ni za prenošenje sa životinja niti eventualnog curenja iz laboratorije.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, šef SZO je nakon objavljivanja izvještaja istražnog tima, kako se činlo, odbacio teoriju curenja iz laboratorije. "Iako je tim zaključio da je curenje iz laboratorije najmanje vjerovatna hipoteza i potrebna je dalja istraga", rekao je u izjavi.

Rani slučajevi COVID-19 povezivani su sa takozvanim mokrim pijacama u Vuhanu, što je navelo naučnike da postave teorije o virusu koji je prvi put prešao na ljude sa životinja.

Ali, nedavni izvještaji američkih medija navode sve više dokaza da je virus umjesto toga, možda slučajno, mogao izaći iz laboratorija u Kini, prenosi CNN.

Javnost možda nikada neće saznati pravu i potpunu istinu o porijeklu virusa, pogotovo ako Kina i dalje ne bude sarađivala.

Biden obećava potpunu istragu, ali ako SAD pronađu konačne i neoborive dokaze o curenju virusa iz laboratorije - to bi moglo da dovede do velikog pritiska na američko-kineske odnose u narednim godinama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG