Dostupni linkovi

Biden pozvao američke obaveštajne službe da istraže poreklo COVID-19


Predsednik SAD Joe Biden
Predsednik SAD Joe Biden

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden zatražio je od američkih obaveštajnih službi da "udvostruče" naopore da objasne poreklo pandemije COVID-19.

On je u saopštenju naveo da ne postoji dovoljno dokaza da se zaključi "da li se virus pojavio preko ljudskog kontakta sa inficiranom životinjom ili posle nesrećnog slučaja u laboratoriji", prenosi AP.

Teoriju nesrećnog slučaja u laboratoriji u Vuhanu u Kini, većina stručnjaka dugo je odbacivala ali je ta mogućnosto ponovo postala aktuelna poslednjih nedelja u američkim raspravama.

Biden je rekao da većina u američkoj obaveštajnoj zajednici ne veruje da ima dovoljno informacija da se proceni koja od te dve varijante je verovatnija i dao instrukcije nacionalnim laboratorijama da pomognu u istrazi i pozvao Kinu da sarađuje sa međunarodnim istragama o poreklu pandemije.

"SAD će takođe nastaviti da radi sa svojim partnerima sličnog mišljenja širom sveta da izvrši pritisak na Kinu da ona učestvuje u punoj, transparentnoj međunarodnoj istrazi zasnovanoj na dokazima i da obezbedi pristup relevantnim podacima i dokazima", rekao je Biden.

Američki predsednik je ostavio mogućnost da čvrst zaključak možda nikad neće biti donet obzirom na odbijanje kineske vlade da u potpunosti saradjuje sa medjunarodnim istraživanjima.

XS
SM
MD
LG