Dostupni linkovi

Biden 'duboko razočaran' zbog zakona o glasačkim pravima


Predsednik SAD Džo Bajden, Vašington, 6. januar 2022.
Predsednik SAD Džo Bajden, Vašington, 6. januar 2022.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da je "duboko razočaran" zbog toga što zakon o glasačkim pravima nije prošao u Senatu.

"Duboko sam razočaran što Senat nije uspeo da odbrani našu demokratiju. Razočaran sam, ali nisam obeshrabren", naveo je Bajden na Tviteru u četvrtak, 20. januara.

Akt nije imao podršku republikanaca, a demokrate, iako imaju tesnu većinu, nisu uspele da zakon stave na glasanje zbog pravila flibaster - koje zahteva da se o tome saglasi 60 senatora, podseća agencija Asošijejted pres (AP).

Demokrate su htele da ukinu ili izmene to pravilo, ali za to nisu imale podršku dvoje senatora iz svoje partije.

Uprkos dugoročnim pregovorima, dvoje demokratskih senatora nije promenilo mišljenje o ukidanju ili promeni filibastera: senator Džo Menčin (Joe Manchin) iz Zapadne Virdžinije i senatorka Kirsten (Kyrsten) Sinema iz Arizone.

Predsednik je, međutim, poručio da nije obeshrabren i obećao da će istražiti svaku opciju kako bi se "izborio za demokratiju".

Bajdenov Zakon o biračkim pravima predviđao je da dan izbora bude neradni dan, omogućavao rano glasanje i glasanje poštom - posebno popularno tokom pandemije - i dao ovlašćenje Sekretarijatu za pravosuđe da interveniše u državama koje su poznate po opstrukciji glasanja. Predlog je usvojen u Predstavničkom domu Kongresa.

Reforma je trebalo da uspostavi okvir koji bi sve države morale da poštuju da bi organizovale savezne izbore u SAD.

Na taj način ukinuo bi se niz ograničenja usvojenih u 15 konzervativnih država od predsedničkih izbora 2020.

Prema nevladinim organizacijama, ova ograničenja diskriminišu afroameričke glasače koji su većinom glasali za Bajdena na prethodnim izborima.

Republikanska opozicija se protivila ovom zakonu koji bi, kako navodi, demokratama dala kontrolu nad biračkim mestima širom zemlje, a u sredu uveče je bila jedinstvena.

Zakon, važan za američku administraciju, nije prošao Senat na godišnjicu mandata Džoa Bajdena.

XS
SM
MD
LG