Dostupni linkovi

Biden o Senatu i izbornim reformama: Umoran sam od šutnje


Joe Biden drži govor o potrebi izmjena pravila Senata na Atlanta University Center Consortiumu (11. januar 2022.)

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na historijsku promjenu pravila Senata jer nastoji revidirati izborne zakone u Sjedinjenim Državama.

U govoru je rekao da podržava promjene koje bi omogućile da se njegove glasačke reforme izglasaju bez podrške opozicionih republikanaca.

Nesporazumi dvojice senatora iz njegove stranke ometaju Bidenove planove, a nijedan republikanac ih nije podržao.

Trenutno je potrebna većina od 60 posto za usvajanje većine zakona u Senatu.

Sa obzirom na to da je gornji dom Kongresa podijeljen 50-50 između dvije stranke, Bidenovi sveobuhvatni izborni zakoni gotovo sigurno neće biti usvojeni osim ako se to pravilo ne izmijeni, prenosi BBC.

Takva promjena je malo vjerovatna, tvrde analitičari, jer bi zahtijevala podršku svih demokrata u Senatu, kao i izjednačenje glasova potpredsjednika, dodaje BBC.

Zakon o slobodi glasanja i Zakon o unapređenju glasačkih prava John Lewis - prošli su 2021. godine u donjem domu, Predstavničkom.

Prvi bi uveo standardizovana, nacionalna pravila glasanja, za razliku od sadašnje prakse koja je važi od države do države. Zakon John Lewis, u međuvremenu, zahtijevao bi od određenih država da dobiju vladinu dozvolu za bilo kakvu promjenu izbornih pravila.

"Da bismo zaštitili našu demokratiju, podržavam promjenu pravila Senata, bez obzira na to na koji način ih treba izmijeniti, kako bi se spriječilo da manjina senatora blokira akciju u vezi s pravom glasa", rekao je predsjednik u govoru u Georgiji 11. januara.

"Posljednja dva mjeseca vodim ove tihe razgovore sa članovima Kongresa. Umoran sam od šutnje", dodao je, udarajući šakom o govornicu.

Biden je rekao da je nastojanje da se donese zakon "bitka za dušu Amerike".

Tokom većeg dijela historije Senata bila je dozvoljena neograničena debata, omogućavajući protivnicima da blokiraju donošenje zakon. Pristalice kažu da je to provjera vladine moći i prisiljava administracije na postizanje konsenzusa.

Tokom Prvog svjetskog rata usvojena su pravila koja su dozvolila dvotrećinskoj većini da okonča debatu, ali su se rijetko koristila, pa je tokom 1970-ih godina svedeno na pravilo od 60 glasova.

Izvor: BBC, AP, Reuters
XS
SM
MD
LG