Dostupni linkovi

Tajna policija negira da nadzire novinare


Sjedište Agencije za nacionalnu bezbjednost
Sjedište Agencije za nacionalnu bezbjednost
Dio od 24 crnogorska novinara koji su od Agencije za nacionalnu bezbjednost tražili obavještenje da li su pod njenom obradom, već su dobili odgovore kako im nemaju šta staviti na uvid jer se o njima ne prikupljaju nikakvi podaci.

Na jednoobrazan odgovor iz centrale tajne policije gotovo jednoobrazno odgovaraju novinari kako ne vjeruju da nijesu pod prismotrom službe u zemlji u kojoj se kritičari režima tretiraju kao državni neprijatelji.

"U postupku po Vašem zahtjevu utvrđeno je da ANB nije preduzimala mjere prikupljanja podataka o Vama i ne vodi evedenciju Vaših ličnih podataka, te shodno navedenom, ne postoje dokumenta o prikupljenim podacima koja bi Vam se mogla staviti na uvid," navodi se u odgovoru Agencije na zahtjeve novinara Radija Slobodna Evropa, Televizije Vijesti, listova Vijesti, Dana i nedjeljnika Monitora.

Odgovor upućen od strane Agencije za nacionalnu bezbjednost

Oni su 26. jula na osnovu zakona o slobodnom pristupu informacijama od crnogorske tajne policije zatražili obavještenje da li su pod obradom. Isti zahtjev ANB-u uputilo je i 10 predstavnika političkih stranaka i sedam članova nevladine organizacije MANS. To je bio odgovor dijela javnosti.

Nepovjerenje

Nakon što je Agencija za nacionalnu bezbjednost obavjestila MANS-ove aktiviste da im ne može dostaviti dokumentaciju da li su pod prismotrom, što je shvaćeno kao posredna potvrda da tajna policija nadzire aktiviste te nevladine organizacije. Pismo sa pečatom i logom ANB očigledno nije razuvjerilo kolege novinare da nijesu na oku ili uhu nekadašnje službe državne bezbjednosti.

"Nijesam gorio od želje da saznam kakav će biti odgovor Agencije. Znao sam da će biti baš ovakav. Moj motiv obraćanja ANB – u bio je davanje podrške MANS-u za demokratizaciju i profesionalizaciju jedne važne institucije kakva je ANB.Upravo su profesionalizam i demokratska kontrola itekako potrebni Agenciji jer, uvjeren sam tu instituciju opterećuju mnogobrojne afere, zloupotrebe i postupanja suprotna evropskim standardima. Sve dok je ovoliko korupcionaških skandala i sumnjivih veza sa organizovanim kriminalom čelnici Agencije ne mogu govoriti da ta služba radi profesionalno i časno,"
rekao je glavni urednik TV Vijesti Vladan Mićunović.

Slično mišljenje čuli smo i od novinara lista Dan Dražena Živkovića.

"To je samo još jedan dokaz da Agencija za nacionalnu bezbjednost funkcioniše po principima i volji jednog čovjeka i njegovog režima i sve dok ne dođe do demokratskih promjena u Crnoj Gori ne možemo očekivati da ta služba bude u funkciji države i naroda. Duboko sam ubijeđen da služba prisluškuje i prati sve one koji ne misle kao vrhuška režima i za to svoje uvjerenje nijesu mi potrebna nikakva objašnjenja službenika koalicije DPS – ANB,"
kaže Živković.

Odgovor ANB Zoran Radulović iz nedjeljnika Monitor još nije dobio. Na pitanje da li mu ono što je agencija saopštila njegovim kolegama zvuči uvjerljivo kaže:

"Mene nije previše interesovalo to šta će nam ANB zvanično odgovoriti na naš zahtjev zbog toga što je on, prije svega znak podrške našim prijateljima iz MANS-a koji su, takođe dobili jednoobrazan odgovor."


Sama činjenica da su novinari dobili jednoobrazne odgovore govori da je to bila jedna rutinska operacija za Agenciju za nacionalnu bezbjednost, smatra Vasilije Lalošević.
Komentar na tvrdnje Agencije za nacionalnu bezbjednost da novinari crnogorskih redakcija nijesu pod prismotrom, potražili smo i od Vasilija Laloševića iz SNP, člana skupštinskog odbora za bezbjednost i odbranu čiji je zadatak i kontrola rada bezbjednosnih službi.

Odgovoru agencije ni prema njegovim riječima ne može se vjerovati.

"Sama činjenica da su novinari dobili jednoobrazne odgovore govori da je to bila jedna rutinska operacija za Agenciju za nacionalnu bezbjednost. Sa druge strane, imali smo činjenicu da su se prisluškivali novinari, pratili kolege iz MANS-a i novinar Petar Komnenić. Prema tome, u ovoj cjelokupnoj situaciji može se izvući zaključak da se to, na žalost ipak radi u Crnoj Gori. I nije samo riječ o novinarima i predstavnicima NVO sektora nego, na žalost i o vodećim političarima u Crnoj Gori," rekao je Lalošević.

Kada ćemo doći u situaciju da vjerujemo tajnoj policiji? Šta će biti jasan pokazatelj da ona nije i politička i da profesionalno obavlja svoj posao u kojoj bezbjednosno interesantne osobe nijesu novinari koji kritikuje prilike u društvu?

"Mi nijesmo upućeni pretjerano u način i metode rada Agencije. Ne može sve što neko u toj agenciji poželi biti proglašeno nacionalnom, državnom ili nekom drugom tajnom a mi kao građani Crne Gore biti prinuđeni da na to slijegnemo ramenima i trpimo takvu vrstu odnosa. Agenciji za nacionalnu bezbjednost ću više vjerovati onda kada se uvjerim da je njen rad pod istinskim nadzorom civilnog društva, parlamenta i nadležnih institucija i kada budem imao puno više povjerenja u te ljude," kazao je Radulović.

*****
Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:

Opozicija odbila ući u zgradu Agencije za nacionalnu bezbjednost
XS
SM
MD
LG