Dostupni linkovi

Bez budžeta BiH slabi, jačaju entiteti


Ilustracija
Ilustracija
Novo Vijeće ministara BiH nastavlja praksu onog koje je radilo u tehničkom mandatu, jer ni ovi ne uspijevaju da donesu budžet državnih institucija. Novca nema za preuzete obaveze, a po svemu sudeći, ni za lokalne izbore.

Bosna i Hercegovina nema budžet već 15 mjeseci i svjetski je rekorder po broju donesenih odluka o privremenom finansiranju. Takvu odluku u petak će drugi put ove godine, a šesti put u posljednjih 15 mjeseci donijeti Vijeće ministara BiH, jer još uvijek nema političkog dogovora sa koliko novca država treba da raspolaže.

„Ja već godinu dana upozoravam da smo izašli van sistema, da idemo u anarhiju. Država BiH, kao i sve evropske države, ima sve zakone vezano za budžet. Jednostavno pojednicima se ne radi po zakonu - oni bi to nekako drukčije“, kaže zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović.

Zbog toga što država nema budžet, pripadnici Oružanih snaga BiH već drugu godinu ne dobijaju penziju jer privremenim finansiranjem za njih nije predviđen novac.

Zbog neizmirenih obaveza države prema njima, već deseti dan protestuju ispred zgrade bh. institucija u Sarajevu. Njima manipulišu i lideri šest političkih partija, koji su im obećali da će u petak na sjednici Vijeća ministara njihov problem biti riješen, no to se neće desiti. Zabilježili smo njihove prve reakcije:

„Strah me da neko ne uzme eksploziv, pa da proba eksplozivom riješiti nešto.“

„Samo tražiti da iziđemo iz ove države, azil i za naše porodice.“


„Pričali smo, razgovarali, tražili, molili, kumili za nešto što nam pripada zakonski da bismo mogli ostvariti neku egzistenciju svojim porodicama.“

Podsjećamo: bh. parlament je prije dvije godine usvojio zakon prema kojem se država obavezala da će isplaćivati penzije prijevremeno penzionisanim pripadnicima Oružanih snaga BiH. Danas od njih “peru ruke” i traže način kako da zakon ponište.

„Treba naći neko rješenje koje bi moglo biti prihvatljivo, koje bi moglo čak da uključuje stvaljanje van snage ovog zakona“, navodi poslanik Dodikovog SNSD-a Lazar Prodanović.

Neosjetljivost bh. parlamentaraca, čija su mjesečna primanja nekoliko hiljada eura i najveća su u regiji, najbolje se može ilustrovati i činjenicom da su tokom zasjedanja Parlamenta u četvrtak dolazili koristeći sporedne ulaze kako se ne bi susreli sa ratnim veteranima koji su smješteni na trotoarima ispred bh. parlamenta.

Obezbijeđen samo novac za plate

Na sjednici nisu prihvatili ni inicijativu da razmatraju posljedice nedonošenja budžeta čiji je predlagač bio Beriz Belkić, poslanik Stranke za BiH, koji o tome kaže:

„Ja sam smatrao da je nedopustivo da se Parlament ne oglašava na činjenicu da je država već 16. mjesec na privremenom finansiranju, da se ne izvršavaju ustavne i zakonske obaveze donošenja budžeta u tekućoj za narednu godinu. Parlament kao dio u tom lancu odgovornosti za budžet i finansiranje institucija je odbio i da razgovara na tu temu danas - i to je za mene najveći politički poraz koji sam u ovih 20-ak godina doživio.“

Niko Lozančić
Niko Lozančić
„Šalju se poruke po kojim BiH ne može postojati, ne može funkcionirati, ne može izvršavati svoje osnovne obveze. Ono što je najopasnije je činjenica da nemamo budžet evo ni drugu godinu u nekom ustavnom roku“, naglašava poslanik HDZ-a BiH Niko Lozančić.

U pitanje se dovodi i održavanje lokalnih izbora u oktobru jer novca za tu namjenu u Odluci o privremenom finansiranju nema. O tome bivši ministar finansija i trezora BiH, a sadašnji poslanik Dragan Vrankić kaže:

„Sigurno da je proračun koji je usvojen na bazi izvršenja za 2011. ograničavajući jer je to bilo u formi odluka o privremenom finansiranju i sigurno nije dostatno za razvoj procesa unutar BiH.“

Neusvajanjem budžeta, država Bosna I Hercegovina slabi, a entiteti jačaju. Donošenjem odluka o privremenom finansiranju je obezbijeđen novac tek za plate administraciji, a niti jedan fening se ne smije potrošiti za druge namjene.

Parlament o tom problemu ne želi da raspravlja, a Vijeće ministara BiH izgubilo je smisao izvršne vlasti jer čeka da se o budžetu odredi šest političkih lidera, koji su postali alfa i omega svih odluka koje se u zemlji donose.

Istovremeno, međunarodne institucije u BiH apeluju da se budžet mora donijeti do kraja mjeseca, a o svemu navedenom, Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija, zaključuje:

„Ovdje još uvijek postoji OHR, postoji i međunarodna zajednica koja je naturila ovako ustavno rješenje Bosni i Hercegovini i ona je davno trebala reagovati. Nažalost, sada postoji animozitet između OHR-a i Evropske komisije, jednostavno oni se prepucavaju preko leđa građana BiH. To onda odgovara u svemu političarima koji su i protiv BiH. Ali najbitnija je stvar - anarhija nije nikome ništa donijela, a mi smo već duboko ušli u anarhiju.“
XS
SM
MD
LG