Dostupni linkovi

Izabrano Vijeće ministara BiH, prvi zadatak budžet


Novi saziv Vijeća ministara BiH na radnom sastanku nakon izbora, 10. februar 2012.
Novi saziv Vijeća ministara BiH na radnom sastanku nakon izbora, 10. februar 2012.
Nakon 500 dana od održanih izbora, Bosna i Hercegovina je dobila novo Vijeće ministara, koje je u petak i zvanično potvrdio bh. Parlament.

Nakon maratonskih pregovora, lideri šest političkih partija krajem prošle godine podijelili su ministarske fotelje.

Novi ministri neće imati nimalo lagan zadatak s obzirom da je u proteklih 16 mjeseci izgubljeno i previše vremena na unutrašnjem i vanjskom planu, privreda je u kolapsu, a broj nezaposlenih najveći u regiji.

Zbog toga prvi čovjek bh. vlade Vjekoslav Bevanda od ministara očekuje da daju svoj doprinos u rješavanju nagomilanih problema:

Novi članovi Vijeća ministara primaju čestitke nakon izbora, 10.februar 2012.
Novi članovi Vijeća ministara primaju čestitke nakon izbora, 10.februar 2012.
„Činjenica je da su ostali implementacija presude Sejdić - Finci, kao i proračun i globalni fiskalni okvir. Mi smo na korak do aplikacije i apliciranja za status kandidata za prijem u EU. Ja sam siguran da će ova godina biti godina EU za BiH.“

Prvi zadatak Vijeća ministara trebao bi biti budžet za prošlu godinu, odnosno njegovo objavljivanje u Službenom listu, kako bi počela isplata vanjskog duga, a oko 23.000 zaposlenih u državnoj upravi dobilo plate.

Nikola Špirić, koji sa funkcije predsjedavajućeg Vijeća ministara odlazi na mjesto ministra i finansija i trezora, na naš upit šta će konkretno uraditi da se taj problem riješi, odgovara:

„Pustite me da radim preko petka, subote i nedjelje i ja ću izaći pred vas i reći da imamo podatke o izvršenju i oni su toliki. Trudićemo se da naredne sedmice imamo riješenu situaciju i da budu izmirivane obaveze iz budžeta institucija BiH svim budžetskim korisnicima i da budu uredno servisirani spoljni dugovi.“

Inače, osim Bevande i Špirića, u petak niko od novih ministara nije bio raspoložen za izjave medijima.

Nula posto žena

No, izbor novog saziva u Parlamentu protekao je burno, iako se očekivalo da će sve proteći glatko. Najveće iznenađenje je govor Nike Lozančića, poslanika HDZ-a BiH, čija stranka patricipira u novom sazivu.

„Najinteresantnije u ovoj kadrovskoj slagalici, mukotrpno slaganoj punih 16 mjeseci, da svi članovi Vijeća ministara Hrvati su isključivo iz Hercegovine,
Niko Lozančić ukazao je na to da u ministarskim foteljama nema žena, da su svi ministri Hrvati iz Hercegovine, Bošnjaci iz Bosne, a Srbi iz Republike Srpske.
svi Bošnjaci isključivo iz Bosne, svi Srbi isključivo iz RS. U Vijeće ministara ni teoretski, a pogotovo ne praktično nije mogao ni zalutati nijedan Bošnjak iz Hercegovine, što se mene puno i ne tiče što će neki reći, pa recimo da me se ne tiče iako to nije tako - jer isto tako po nekom nepisanom pravilu, ili slučajnosti, kako bi neki mogli reći, ne može ni iz Bosne nijedan Hrvat, pa šta to ima veze. Izgleda da se politička teorija i praksa, za koju sam ja mislio da je dio ružnijeg dijela naše političke prošlosti, vraća na velika vrata u Parlamentarnu skupštinu BiH - Bošnjacima Bosna, Hrvatima Hercegovina, a Srbima RS“, rekao je Lozančić.

Od opozicionih partija najviše zamjerki iznijeli su poslanici Stranke za BiH - Beriz Belkić i Azra Hadžiahmetović. Toj političkoj partiji najviše smeta to što je 80 posto ministara i njihovih zamjenika iz prošlog saziva, ali i da među kandidatima za ministre nema niti jedne žene.

„Ako pogledamo malo i stranački, ja se neću posebno zadržavati na svim, ali hoću na jednoj stranci, a to je SDA koja tradicionalno u starom sazivu Predstavničkog doma, a i u ovom sazivu, niti u starom sazivu Vijeća ministara, a ni u ovom novom sazivu, ima nula posto žena“, ukazala je Azra Hadžiahmetović.

A program rada?

Prozvanim na opaske našao se Zlatko Lagumdžija, novi ministar vanjskih poslova:

„Nećete me više gledati barem tri godine još u ovom sazivu, a ja ne vjerujem da ću vas više gledati u ovim klupama s obzirom da vas ima dosta sa kompenzacionim kapacitetima, sa sličnim kapacitetima koji na kraju-krajeva
Ministri na prvom radnom sastanku, 10. februar 2012.
Ministri na prvom radnom sastanku, 10. februar 2012.
završe onako kako završi sve što je nekonzistentno, licemjerno i zasnovano samo na čistoj privatnoj računici.“

„Gospodine Lagumdžija, ne bih ja ni kvario ovu atmosferu, niti bih na ovoj posljednjoj sjednici gdje smo zajedno nešto posebno replicirao da nije bilo ovog prst, malo, malo pa prst. To nije baš ugodno ni slušati ni gledati, riječi uz taj prst“, poručio je Lagumžiji Beriz Belkić.

Na ovu konstataciju, nimalo ministarskim rječnikom, Lagumdžija mu je odgovorio:

„Nikad prst nikom nisam pokazivao, a i da sam htio pokazati prst vjerovatno ne bih onaj koji se vama pričinio.“

„Mi koji dolazimo iz stabilnog dijela BiH dužni smo da pozitivno utičemo na ovaj dio da to ne rade. Mi pozivamo na mir i toleranciju među bošnjačkim političkim partijama i nudimo i posredničke usluge u ovom vremenu snijega i kijameta jer se ima vremena sada posredovati i dogovarati“, rekao je poslanik SNSD-a Drago Kalabić.

U više komičnoj nego ozbiljnoj raspravi parlamentarci su sa 26 glasova za, 7 protiv i jednim uzdržanim izabrali novo Vijeće ministara.

Ministri su položili zakletvu, a da niko u sali nije saznao koji im je plan i program rada. Nakon toga održali su radni sastanak bez najave kada će biti održana njihova prva sjednica.

Inače, do 2014., osim predsjedavajućeg Vjekoslava Bevande, u šestom sazivu Vijeća ministara, Ministarstvom finansija i trezora rukovodiće Nikola Špirić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je Mirko Šarović, ministar pravde Bariša Čolak, ministar za izbjeglice i raseljena lica Damir Ljubić, ministar civilnih poslova Sredoje Nović, ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija, za resor odbrane zadužen je Muhamed Ibrahimović, dok će Ministarstvo prometa i komunikacija preuzeti Damir Hadžić.
XS
SM
MD
LG