Dostupni linkovi

Resorno ministarstvo: Bez zastoja u isporuci energije i energenata u Srbiji


Sastanak Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima (10. januar 2022)
Sastanak Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima (10. januar 2022)

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je 10. januara da neće biti zastoja u isporuci energije i energenata.

Na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima koja je održana 10. januara, saopšteno je da država obezbeđuje dovoljne količine energije i energenata i za domaćinstva i za privredu u narednom periodu.

U saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike se dodaje da je dodatnim uvozom električne energije i prirodnog gasa osigurana energetska bezbednost.

Proizvodni kapaciteti rade u uslovima intenzivnih snežnih padavina i niskih temperatura, rečeno je na sednici iz Elektroprivrede Srbije. Preduzimaju se i sve neophodne mere kako bi proizvodnja, transport i potrošnja uglja bila na planiranom nivou, navode iz Ministarstva.

Kako je rečeno iz Elektrodistribucije Srbije, snežne padavine za sada nisu dovele do ozbiljnijih problema sa snabdevanjem potrošača u Srbiji električnom energijom, a prenosni sistem takođe funkcioniše bez problema.

Energetska kriza u Srbiji nastupila je u nedelju, 12. decembra, kada je pao prvi obilniji sneg u većim gradovima, zbog problema u radu Termoelektrana Nikola Tesla u Obrenovcu, najveće termoelektrane u Srbiji.

Tog dana, usled vremenskih nepogoda, van sistema bilo je više od 2.000 trafo-stanica, a 136.000 korisnika nije imalo struju.

Na sednici je razgovarano i o stanju u gasnom sektoru u Srbiji i konstatovano da se zbog najavljenog pada temperatura očekuje rast potrošnje gasa u narednim danima.

“Isporuka toplotne energije odvija se bez većih problema. Iz Beogradskih elektrana je rečeno da će od sutra korisnicima daljinskog grejanja isporučivati toplotnu energiju 24 časa dnevno zbog najavljenih ledenih dana”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Srbija u potpunosti zavisi od ruskog gasa.

Iz domaće proizvodnje uspeva da podmiri ispod 13 odsto potreba. Sve preostale neophodne količine, prema podacima Agencije za energetiku, uvozi isključivo iz Ruske Federacije, dok ruski „Gasprom“ drži monopol na srpskom tržištu, na šta godinama unazad upozorava Energetska zajednica (EZ), regulatorno telo Evropske unije.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG