Dostupni linkovi

Mihajlović: Stabilizujemo elektroenergetski sistem Srbije, situacija ozbiljna


Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da se u odnosu na prethodne dane popravila teška situacija u elektroenergetskom sistemu zemlje, čiji su uzrok obilne snežne padavine, ali je dodala da je i dalje stanje veoma ozbiljno.

„Od jutros je oko 30.000 korisnika bez napajanja električnom energijom, a 800 trafo stanica ne funkcioniše. Pre dva dana je bilo više od 136.000 korisnika i preko dve hiljade trafo stanica je bilo van sistema“, rekla je Mihajlović u Domu Narodne skupštine, na početku Ekonomist godišnje konferencije – Svet u 2022.

Ona je ponovila da je prioritet da se reši aktuelna kriza i održi stabilnost sistema.

„Dobra vest je da Obrenovac dobija grejanje i stanje se popravlja, ali je i dalje veoma ozbiljno i time se bavimo sve vreme. Jedan od uzroka krize jesu elementarne nepogodne, koje su naročito uticale na distributivni sistem“, rekla je ona.

Mihajlović je ponovila da su prioriteti prevazilaženje krize i stabilizacija elektroenergetskog sistema.

Vanredna situacija u pet opština

Zbog obilnih snežnih padavina i problema sa elektrosnabdevanjem koje je zbog toga nastalo, vanredna situacija je proglašena u pet opština u Srbiji - Ivanjici, Lučanima, Novoj Varoši, Ljuboviji i Krupnju.

Kvar na bloku A1 TENT-a u Obrenovcu je otklonjen noćas i građani su dobili struju i grejanje, potvrdio je za RTS predsednik te opštine Miroslav Čučković.

Veliko nevreme, praćeno obilnim snegom i jakim vetrom tokom prethodnih dana, nanelo je veliku štetu distributivnoj mreži širom Srbije, a vlažan i težak sneg pokidao je dalekovode i oborio bandere širom zemlje, te je bez struje ostalo oko 28.000 korisnika.

Milorad Grčić, direktor Elektroprivrede Srbije (EPS), rekao je 13. decembra da su problem nastali zbog snega i mraza, ali i kvaliteta uglja.

“Problemi su nastali jer trenutno imamo ugalj najgoreg mogućeg kvaliteta“, rekao je on.

Otklanjanje kvarova je otežano zbog visokog snega i neprohodnih puteva, posebno u planinskim predelima, naveo je EPS.

Iz ovog preduzeća apeluju na nadležne službe da obezbede prohodnost lokalnih puteva, posebno u planinskim predelima, kako bi njihove službe mogle da priđu lokacijama na kojima se desila šteta i saniraju kvarove na distributivnoj mreži u najkraćem mogućem roku.

XS
SM
MD
LG