Dostupni linkovi

I posle zida barijere


Rušenje ilegalno sagrađenog zida u Severnoj Mitrovici
Rušenje ilegalno sagrađenog zida u Severnoj Mitrovici

Lokalne vlasti Severne Mitrovice u kojoj živi većinsko srpsko stanovništvo, sutra počinju sa izgradnjom nove "betonske konstrukcije visine 70 i širine 120 cm" u blizini zida srušenog u nedelju.

Ilegalni zid u Severnoj Mitrovici koji je od decembra postao tema svakodnevnih diskusija, uklonjen je na osnovu dogovora srpskih lokalnih vlasti sa zvaničnom Prištinom uz posredstvo međunarodne zajednice.

Kosovska opozicija danas je izrazila protivljenje zbog, kako su rekli, legalizacije novog zida.

Kako je za RSE izjavio gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, oko izgradnje nove betonske konstrukcije saglasile su sve strane 4. februara u Prištini.

Odmah iznad te nove konstrukcije biće pešačka zona koja će voditi prema centru grada.

"Ta nova betonska konstrukcija će, u stvari, služiti da neko slučajno, namerno ili zlonamerno, ne može ni u kojem slučaju da uđe autom u pešačku zonu. Sutra će početi implementacija dogovornog i ništa više od onoga što je dogovoreno 4. februara", kazao je Rakić.

On je dodao da će u jednom delu te konstrukcije biti i stubovi koji će moći da se spuštaju, a u slučaju potrebe prolaza vatrogasnih vozila, hitne pomoći ili policije.

Rušenje zida u Severnoj Mitrovici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00


Predsednik Skupštine Kadri Veselji potvrdio je danas da nakon srušenog zida postoji novi projekat. On je nakon zasedanja predsedništva rekao da su srpske paralelne strukture izgradnjom zida pokušale da ugroze teritorijalni integritet Kosova, te poručio da zidova više neće biti na Kosovu.

"On je konačno srušen. Sada će biti jedan novi projekat u skladu sa institucijama Republike Kosova, sa slobodnim kretanjem građana, biće zelenih površina, prolaz na nultnom nivou i za građane i za vozila hitne pomoći", kazao je Veselji.

Kosovska opozicija se, međutim, protivi najavama o izgradnji betonske konstrukcije koja će biti na dva metara od srušenog zida.

Palj Ljekaj, šef poslaničkog kluba Alijanse za budućnost Kosova, rekao je da opozicija neće ostati po strani oko nove gradnje.

"Niko nema pravo da jedan ilegalni zid sada pretvori u legalni. Sada se više ne pita Vlada Kosova, već se u nadležnost gradonačelnika Severne Mitrovice. To je velika greška u sporazumu", istakao je Ljekaj.

Nastavak sprovođenja sporazuma

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri u izjavi za RSE kaže da s obzirom da je zid bio nezakonit i da nije bio deo Briselskih sporazuma, njegovo uklanjanje i plan o pešačkoj zoni je dogovoren unutar kosovskih institucija između predstavnika lokalnih i centralnih vlasti.

Pošto je politički dijalog između predsednika i premijera Kosova i Srbije sada nastavljen u Briselu, dodaje ona, i pošto se situacija u odnosima dve zemlje smiruje, preostaje implementacija sporazuma o uspostavljanju kosovskog pravosuđa na severu zemlje, o energetici, odnosno o nezavisnom sistemu za energetiku za snabdevanje električnom energijom i pružanje usluga distribucije na severu Kosova, i sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Ubeđena sam da će sva ova tri sporazuma početi da se sprovode u ovoj fazi pošto je ilegalni zid uklonjen i pošto se može primetiti da se Srbija disciplinovala i uverila da mora da deluje u skladu sa dijalogom o normalizaciji odnosa dve države, a ne da deluje suprotno", precizirala je Tahiri za RSE.

Edita Tahiri smatra da je Srbija pokušala da iskoristi vreme tranzicije američke administracije da isprovocira destabilizaciju, u vreme kada je "gajila iluzije da će nova američka administracija promeniti svoj stav prema Kosovu".

Kosovske vlasti oštro su reagovale na izgrađeni zid, navodeći da on nije bio predviđen dogovorom u Briselu o rekonstrukciji ibarskog mosta u Mitrovici, koji godinama razdvaja grad na severni i južni deo, a sada i zvanično na Severnu i Južnu Mitrovicu. Skupština je čak i rezolucijom zatražila od Vlade da ukloni zid u toku januara meseca.

Uklanjanje zida bio je i uslov za sprovođenje sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, kojem se opozicija takođe oštro protivi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG