Dostupni linkovi

Lunaček: Dijalog na kraju znači priznanje Kosova


Ulrike Lunaček: Mnogi u Srbiji su zloupotrebljavali status Kosova
Ulrike Lunaček: Mnogi u Srbiji su zloupotrebljavali status Kosova

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček za ‘Zašto’ kaže kako je većina u Srbiji svesna da je kosovska nezavisnost nepovratna.

  • Obaveza sprovođenja dogovorenog

Perspektiva Srbije i Kosova za mene je jasna: pomirenje u regionu i integracija u EU.

Normalizacija, međutim, znači da sve ono što je dogovoreno mora da se sprovede, bez izuzetaka. To moraju da urade obe strane, a ne da jedna čeka drugu da to uradi.

U tom smislu, sprovođenje sporazuma o pozivnom broju za Kosovo je korak napred za dobrosusedske odnose i normalizaciju između republika Kosova i Srbije.

Većina ljudi u Srbiji zna da Kosovo više nikada neće biti deo Srbije. I srpska vlada zna – iako njeni članovi pokučavaju da ignorišu tu činjenicu – da Evropska unija nakon Kipra neće prihvatiti još jednu zemlju članicu čije granice nisu jasno definisane.

Tako da sam optimista da će proces dijaloga omogućiti Srbiji da normalizuje odnose sa Kosovom – a to na kraju znači priznanje.

  • Odvraćanje pažnje sa stvarnih problema

Ali, mnogi u Srbiji su do sada zloupotrebljavali status Kosova kako bi odvukli pažnju sa konkretnih problema s kojima se zemlja suočava, kao što su siromaštvo, nezaposlenost, društveni i ekološki održiv razvoj, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sloboda medija, etničke i LGBT manjinske grupe.

Odbijanje članstva Kosova u UNESCO je očigledan primer toga – članstvo u UNESCO bi mnogo pomoglo tome da srpsko kulturno nasleđe na Kosovu bude bolje zaštićeno.

  • Sporovi ne smeju blokirati evrointegracije

Tvrdim da se bilateralni sporovi nikada ne trebaju zloupotrebiti kao sredstvo da se blokira napredak jedne na njenom zemlje na putu ka EU.

Znam da se normalizacija odnosa između Beograda i Prištine ne može postići za jedan dan i za očekivati je da se dese neuspesi kao ovi sada, ali moramo ambiciozno nastaviti dalje.

Zemlje Zapadnog Balkana su evropske države, one su okružene članicama EU i moj, kao i cilj Unije, je da se sve države Zapadnog Balkana učlane.

Pomirenje i proširenje EU ostaje u interesu i same Unije i država koje pristupaju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG