Dostupni linkovi

Slučaj 'zapaljeni beskućnik': Ko je zakazao?


Ne postoji dovoljno dobra komunikacija između Centra za socijalni rad i policije: Nevena Pupić, udruženja "Egal" (na slici: beskućnik)
Ne postoji dovoljno dobra komunikacija između Centra za socijalni rad i policije: Nevena Pupić, udruženja "Egal" (na slici: beskućnik)

Nakon što je policija identifikovala maloletnike koji su zapalili beskućnika u Novom Sadu, koji je zbog zadobijenih povreda preminuo, inspekcijske službe utvrdile su da je u radu Centra za socijalni rad postojale propusti. Stručnjaci ali i nevladine organizacije upozoravaju da državne institucije ali i samo društvo mora promeniti pristup nasilju.

Komisija Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku i Ministarstva za socijalna pitanja nakon vanrednog inspekcijskog nadzora je konstatovala da Centar za socijalni rad u Novom Sadu u organizovanju zaštite jednog maloletnika imao propuste, odnosno dete nije blagovremeno izdvojeno iz porodice.

U slučaju zaštite drugog maloletnika stručni rad je obavljen u skladu sa ovlašćenjima: maloletnik je izmešten iz porodice i upućen u domski smeštaj.

"Stručni rad nadležnih Centra za socijalni rad u organizovanju zaštite trećeg maloletnika imao je objektivne teškoće i, iako je bilo planirano izdvajanje iz porodice, nije obavljeno", stoji u saopštenju resornog pokrajinskog sekretarijata.

Inspekcijskim nadzorom u Ustanovi za decu i omladinu – Dečje selo u Sremskoj Kamenici utvrđeno je da je u toj instituciji postupljeno prema pravilima.

Ministar za socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je medijima da će odgovorni snositi posledice.

"Iz ovoga se moraju izvući određene konsekvence, naravno da to znači i odnos prema odgovornima u Centru za socijalni rad. Ova deca koja su uradila ovu strašnu stvar, nisu tu došla sama od sebe. Ona su deca nekih roditelja. Ti roditelji su oni koji formiraju i usmeravaju svoju decu. Sva ova deca su prošla neke od oblika socijalne zaštite, ali očigledno se nije dovoljno dugo i uporno radilo na sprovođenju određenih oblika socijalne zaštite", rekao je ministar.

Profesorka Filozofskog fakulteta Milica Andevski koja se dugo bavi pitanjima obrazovnog sistema, kaže da su škole skoro u potpunosti lišene vaspitne uloge, pa su im vezane ruke i kada je reč o nasilju.

"Stalno govorimo da nam nedostaje ta vaspitna komponenta u tom sistemu obrazovanja i stalno ponavljamo da obrazovanje ne može da ide bez vaspitanja. Međutim, čini mi se da smo zatajili u samoj instituciji škole što se tiče tih vaspitinih momenata", konstatuje ona.

Škola
Škola


Ona dodaje da od škola su oduzeti mehanizmi koji bi pomogli da osim edukacije o pravima dece, bave se i razvojem osećaja odgovornosti.

"Nekako se saosećam i sa nastavnicima koji danas ne mogu ni strogo da pogledaju decu, i od principa tog beskrajnog partnerstva i ravnopravnih odnosa, ako nema osećaj dužnosti i obaveza, jednostavno deca se izgube u tim odnosima i ne mogu da se snose sa tom slobodom, jer ne dobijaju smernice", objašnjava ona.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Skupštine Srbije Meho Omerović povodom tragedije u Novom Sadu je izjavio da to treba da bude poslednji znak upozorenja roditeljima i društvu.

Međutim, čini se da je nasilje postalo deo naše svakodnevice. Predstavnici marginalizovanih grupa i te kako imaju iskustvo sa nasiljem.

Nevena Pupić iz udruženja "Egal" koji se prvenstveno bavi zaštitom prava transrodnih osoba, naglašava da sistemski pristup prevenciji nasilja ne funkcioniše.

"Kao jedan od osnovnih problema vidimo i to što ne postoji uspostavljen sistem za procenu veličine, stanja, i samih potreba svake vulnerabilne grupe na nivou cele zemlje. A sam problem jeste što ne postoji jedan centralni sistem za reagovanje u slučaju bilo kakvog nasilja", ističe ona.

Ona dodaje da iako u svim institucijama postoje saradnici koji su spremni da pomognu, veliki problem je u tome što njihovi potezi nisu uvek usklađeni.

"Ne postoji dovoljno dobra komunikacija između Centra za socijalni rad i policije. Sve je to jedan krug, možda bi oni hteli da pomognu i zbog zakonskih obaveza ali i zbog toga što se njihov pristup polako menja, ali nedostaje taj centralni mehanizam", rekla je Pupić.

Podsećamo, dvojica dečaka od dvanaest godina i jedan trinaestogodišnjak zapalili su u sredu ujutro dvojicu beskućnika u Novom Sadu, od kojih je jedan umro u Urgentnom centru, a drugi je prošao sa lakšim povredama.

Policija je saopštila da protiv njih neće biti pokrenut postupak, jer je reč o maloletnicima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG