Dostupni linkovi

Bez postupka protiv dece koja su zapalila beskućnika


Čitava ova situacija je velika odgovornost i roditelja, ali i zajednice: Nikola Samac, psiholog
Čitava ova situacija je velika odgovornost i roditelja, ali i zajednice: Nikola Samac, psiholog

Policija neće pokrenuti postupak protiv dvanaestogodišnjaka koji je zapalio beskućnika Dragutina Todorčevića u Novom Sadu i tako ga ubio, jer se radi o maloletniku. Novosadska policija identifikovala je trojicu dvanaestogodišnjaka koji su napali beskućnika i oni su pušteni nakon saslušanja.

"Postupak protiv dečaka iz Novog Sada neće biti pokrenut, iako je policija utvrdila ko je to uradio. Krivične sankcije za osobe mlađe od 14 godina se ne izriču. Ističu se mere socijalno-pravne zaštite", izjavila je šef Odsjeka za prevenciju i suzbijanje maloletničke delinkvencije u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Olivera Zečević.

"Ono što je za maloletnike karakteristično jeste da najviše vrše krađe i teške krađe i tu je visok stepen povratništva. Važno je da krivični postupak bude brzo sproveden i da se radi na promeni ponašanja takvih lica. Maloletnici učestvuju u nasilništvu i veliki je uticaj vršnjačkih grupa u tom uzrastu", rekla je Zečevićeva za Radio-televiziju Srbije.

Ovaj slučaj maloletničkog nasilja sa zastrašujućim posledicama šokirao je javnost u Srbiji koja je odavno, na žalost, naviknuta na primere brutalnosti od koje maloletnici ne prezaju.

Maloletnici, po onome što je poznato pre tri dana su zapalili karton i dušek na kom su ležali beskućnici. Vatra je zahvatila odeću preminulog koji je od zadobijenih povreda u Urgentnom centru preminuo. Policija je, nakon što je identifikovala osumnjičene, saslušala u prisustvu roditelja.

Kako lokalni mediji navode, dečak koji je upaljačem zapalio novine i bacio ih na beskućnike je rekao u policiji da ne zna zašto je to uradio i "nije hteo da neko umre". Oni su, nakon što su zapalili stvari, pobegli.

Bio svestan posledica

Psiholog Nikola Samac u razgovoru za RSE navodi da upravo ovakav iskaz govori o tome da je maloletnik bio svestan mogućih posledica.

"Iako prema nekim psihološkim teorijama deca u tom uzrastu još nisu u potpunosti svesna nekih apstraktnih operacija i možda ne razumeju u potpunosti šta znači smrt, ali svakako imaju saznanja da smrt znači da nekog više nema. Deca u tom uzrastu imaju već ideje šta je dobro a šta je loše, a ideje o tim stvarima razmenjuju međusobno", objašnjava ovaj stručnjak.

On ističe da u zajednici u kojoj su poremećene vrednosti i raste nasilje, urušen obrazovni sistem ne može mnogo postići a kao primer možemo navesti i nedavni napad u Mladenovcu gde je sedamnaestogodišnji učenik udario profesorku tokom nastave.

U školama više nema nikakve discipline: Samac
U školama više nema nikakve discipline: Samac


"Čitava ova situacija je velika odgovornost i roditelja, ali i zajednice. Obrazovni sistem je u potpunosti urušen, tako da naš sistem ne može da postavi vrednosni sistem. U školama više nema nikakve discipline, tako da čak i ako nastavnici hoće, to oni ne mogu jer su im ruke u potpunosti vezane", naglašava Samac.

Dragana Ćorić iz udruženja "Roditelj" kaže da je nasilje koje vidimo oko nas zapravo generiše nove oblike nasilja. Ona kaže da ni roditelji se nisu najbolje snašli u ovoj situaciji kada je vrednosni sistem zajednice poremećen.

"Deca vide i ponavljaju. Prva i osnovna baza bilo kakve vrste kulture jeste porodica. Porodica je danas ponižena, vrednosni sistem je izopačen, sve što je nekada valjalo sada u potpunosti je odbačeno. Sve je veći jaz između generacija, jaz između roditelja i dece je sve veći", ističe ona.

Sociološkinja Miljana Vorkapić Viček ističe da opšte stanje u društvu ima naglašen uticaj na to kako će zajednica da reaguje na nasilje.

"Mislim da je nasilje u porastu. Usled društvenih činilaca koji utiču na to, a to su: siromaštvo, kulturni milje i poremećen društveni sistem. Sa druge strane, tu imamo i primer preuzimanja nasilničkih obrazaca. Nasilnici u zajednici tu matricu prenose na okolinu", objašnjava sociološkinja Vorkapić Viček.

Beskućnik koji je preminuo bio je korisnik Doma u Futogu gde je kao penzioner bio smešten, ali je prihvatilište ranije napustio.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG