Dostupni linkovi

Beogradska sinagoga pod katancem


Incident ispred sinagoge u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Incident ispred sinagoge u Beogradu

Lanac i katanac na kapiji sinagoge Sukat Šalom, u centru Beograda, i kapija koja deli dve suprotstavljene frakcije Jevrejske opštine Beograda (JOB).

To je bila slika ispred ovog verskog objekta u ponedeljak, kada je pedesetak pristalica jedne od frakcija Jevrejske opštine Beograda na čelu sa Danilom Medićem, pokušalo da uđe u beogradsku sinagogu, u kojoj su se od petka uveče pristalice druge frakcije JOB-a, zabarikadirale.

Osobu koja je pokušala da preseče lanac i katanac privela je policija, kao i još jednog čoveka koji se suprostavljao tom privođenju.

Kada su posle privođenja pristalice ove frakcije prišle kapiji i počele da udaraju po njoj, zahtevajući da im se omogući ulaz, ispred se rasporedio policijski kordon.

Nakon kraćeg vremena pristalice Jevrejske opštine Beograd okupljene oko Danila Medića su se razišle.

„Da li je dovoljno što nemam sliku sa svojim roditeljima, što sam sa dve godine i četiri meseca spašena i što me je čuvao ceo komšiluk, nisu hteli da kažu da sam jevrejsko dete. A sada kada sam 80 godina napunila ne mogu da uđem u moju bogomolju. Nije li sramota da to doživim“, upitala je Sonja Demajo, koja je bila među grupom vernika koja je pokušala da uđe u sinagogu.

Protest ispred sinagoge u Beogradu
Protest ispred sinagoge u Beogradu

Za to vreme, članovi frakcije koja se nalazi u sinagogi nisu izlazili iz dvorišta.

Stavljanje lanca na kapiju je za Danila Medića, koji predvodi jednu od frakcija JOB-a, neverovatno.

„Ovo je nečuven čin bilo gde u svetu da rabin otvori navijačima vrata, da navijači izbace obezbeđenje koje pripada JOB-u, i da članovi Jevrejske opštine Beograd ne mogu da uđu u svoj hram“, rekao je Medić ispred beogradske sinagoge.

Rabin Isak Asiel i predsednik druge frakcije Jevrejske opštine Beograd Aleksandar Jinker ostali su u petak uveče, posle službe povodom Šabata, u beogradskoj sinagogi i zajedno sa, kako kažu, stotinak vernika, zauzeli prostorije. Oni odbacuju navode o prisustvu navijača te noći.

„Mi smo bili u petak, u sinagogi, na službi u ogromnom broju, ljudi su došli da pokažu solidarnost sa rabinom, odnosno revolt na odluku opozvane uprave koja je u sredu poslala svim članovima mejl u kome kaže da od petka glavni rabin Srbije više neće moći da vrši službu u sinagogi“, kaže za RSE Aleksandar Jinker nakon što je policija sprečila ulazak druge frakcije u sinagogu.

On navodi da je rabin tog petka uveče, posle službe, rekao da su u toku dana promenjene brave na sinagogi.

„Znači bilo bi mu fizički onemogućeno da uđe u hram i vrši službu i tu je došlo do spontane reakcije i mlađi deo našeg članstva je izašao i slomio brave“, rekao je Jinker.

On objašnjava da je u nedelju doneta odluka da se nikom ne dozvoli ulazak u sinagogu osim rabinu i ljudima koji stanuju u toj zgradi.

„Ja od petka uveče nisam bio u sinagogi“, navodi Jinker.

Ko ima legitimitet, a ko legalitet?

Pristalice dve frakcije jevrejske zajednice osporavaju jedna drugoj legitimitet.

Nakon zauzimanja prostorija Jevrejske opštine Beograd u februaru, uprava koju predvodi Aleksandar Jinker zauzela je prostorije beogradske sinagoge.

Danilo Medić je ispred sinagoge pokazao dokument Ministarstva pravde kojim se, kako je rekao, potvrđuje da je on još uvek predsednik Jevrejske opštine Beograd, kao i privremenu meru Prvog opštinskog suda u Beogradu kojom se nalaže da se Mediću preda ključ za ulazak u službene prostorije JOB-a do pravosnažnog okončanja postupka.

Aleksandar Jinker je izabran za predsednika Jevrejske opštine Beograda na Izbornoj skupštini koja je održana 17. marta 2019. godine. Jinker je tada osvojio 335 glasova, dok je za Medića glasalo pet članova. Ministarstvo pravde Jinkera, međutim, nije upisalo u Registar crkava i verskih zajednica, a istovremeno frakcija koju predvodi Medić za sebe i dalje tvrdi da je legalno rukovodstvo.

Jinker, međutim, kaže da je Medić postao predsednik u oktobru 2017. i da u svakom trenutku može da traži izvod kao rešenje da je on upisan.

„On može danas da dobije izvod i da izgleda kao da je danas postao (predsednik). On je to postao u oktobru 2017. Od tada smo ga mi, u decembru 2018. godine opozvali, a u martu 2019. imali novu izbornu skupštinu. Suština je da se odugovlačenjem odluke (o upisu u Registar crkava i verskih zajednica) stvaraju ove tenzije, jer mi definitivno imamo legitimitet, a opozvana uprava smatra da ima legalitet zato što može da dobije taj izvod iz upisa”, navodi Jinker.

Medić, međutim, navodi da je grupa koja je zauzela sinagogu i prostorije JOB-a u martu „održala neki svoj skup“, nazivajući tako izbornu skupštinu čiji rezultat osporava.

„Ta grupa se, zabranjujući velikom delu članstva da učestvuje na izborima, samoproglasila za novo rukovodstvo i posle toga u medijima su izašli sa teorijom da su oni legalno rukovodstvo“, kaže Medić.

Spor unutar Jevrejske zajednice Beograda traje više meseci, a u međuvremenu sinagoga Sukat Šalom ostaje zatvorena za vernike, ali i za turiste.

Turisti, poput nekolicine iz Izraela koji su se zatekli ispred sinagoge u ponedeljak, bili su zbunjeni i zatečeni katancem na kapiji i metežom i policijom ispred nje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG