Dostupni linkovi

Protest dela članstva Jevrejske zajednice Beograda


Deo članova Jevrejske opštine Beograda (JOB), predvođen rabinom Isakom Asielom, protestovao je ispred zgrade Ministarstva pravde tražeći da Aleksandar Jinker bude upisan u Registar crkava i verskih zajednica kao predsednik te organizacije, umesto smenjenog Danila Medića.

Jinker je izabran za predsednika Jevrejske opštine Beograda na Izbornoj skupštini koja je održana 17. marta 2019. godine. Jinker je tada osvojio 335 glasova, dok je za Medića glasalo pet članova.

Ministarstvo Jinkera nije upisalo u Registar, a istovremeno frakcija koju predvodi Medić za sebe i dalje tvrdi da je legalno rukovodstvo.
Rabin Isak Asiel na protestu je rekao da im Zakona o crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije garantuje „autonomiju da odlučuju ko će im biti predsednik“ i da od Ministarstva traže da im to i omogući.

„Jevrejska opština Beograda i jevrejska zajednica celokupne Srbije je dva puta smenila gospodina Danila Medića sa mesta Jevrejske opštine Beograd zato što potpuno netransparentno raspolaže sredstvima koje plaćaju poreski obveznici Republike Srbije. Da bismo to sprečili mi smo ga smenili 2. decembra 2018. i zatim 17. marta 2019. godine. Ministarstvo pravde nije postupilo po našoj autonomnoj odluci koju nam garantuje Zakon ove države i odbilo je upis dva puta“, rekao je Asiel.

Protest ispred zgrade Ministarstva pravde
Protest ispred zgrade Ministarstva pravde

Okupljeni na protestu su nosili transparente sa natpisima „Ne budite saučesnici čoveku koji krši zakon“ ispisane na srpskom i engleskom jeziku, a na pisarnici zgrade Ministarstva pravde ostavili su pismo sa svojim zahtevom, rekao je za RSE Brane Popović, član veća Jevrejske opštine Beograda, izabran na istim izborima kao i Jinker.

„Mi pokušavamo da uradimo ono što možemo da uradimo i ovo je jedna od naših akcija. Mi ćemo se svaki radni dan ovde nalaziti od 11 do 11:30 i ministarki ćemo predati uvek isto pismo o kome ona sve zna i o celoj situaciji svi znaju, ali se ništa ne menja“, rekao je Popović, dok je rabin isak Aisel naveo da su Ministarstvu unutrašnjih poslova za naredne tri nedelje prijavili skupove poput današnjeg.

Danilo Medić izabran je za predsednika Jevrejske opštine Beograd u oktobru 2017. godine, a opozvan, kako navodi Isak Asiel, na skupštini 2. decembra 2018. godine.

Podele u Jevrejskoj opštini Beograd traju već duže vreme, a oba rukovodstva tvrde da su legalna.

Frakcija Danila Medića se saopštenjem ogradila od današnjeg protestnog skupa i nazvala ga „pritiskom na sudstvo i državne organe“.

Protest dela članstva Jevrejske opštine Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

XS
SM
MD
LG