Dostupni linkovi

Incident u Jevrejskoj opštini Beograd


Jevrejska opština Beograd
Jevrejska opština Beograd

U Jevrejskoj opštini Beograd (JOB) došlo je do incidenta kada je privremena uprava ušla u prostorije opštine, a predstavnici opozvane uprave fizički napali novo rukovodstvo i na neko vreme ih držali zgradu Opštine u blokadi.

Prema rečima Brane Popovića, predstavnika privremene uprave, članovi privremene uprave su u četvrtak ušli u zgradu bez obijanja i bez ikakvog nasilja, a nakon što je uprava koja je opozvana u decembru sazvala vanrednu izbornu sednicu Skupštine za 3. mart.

„Mi smo shvatili da će vrlo verovatno to glasanje biti namešteno. Drugi razlog je što podeljenost u našoj opštini traje već duže od godinu dana i mi smo se uplašili da će doći mnogo sveta podeljenog mišljenja i da postoji opasnost od fizičkog sukoba koji želimo da izbegnemo na svaki način“, kaže Popović za RSE.

Popović dodaje da su neki od članova smenjene uprave hteli da uđu u prostorije Jevrejske opštine Beograd, ali da ih privremeno rukovodstvo nije pustilo.

„Oni su postavili obezbeđenje na ulazu, niko nije mogao da uđe“, kaže Popović i dodaje da je policija je dolazila nekoliko puta.

„Ali oni nisu nijednom razgovarali sa nama, iako smo rano jutros odneli u Policijsku stanicu Stari Grad obaveštenje šta će da se desi i koga nećemo više da pustimo u Opštinu, jer je to naložila vanredna Skupština od pre dva meseca.“

U privremenom rukovodstvu tvrde i da je potpredsednik smenjene uprave Avram Izrael napao čoveka u hodniku zgrade, a u prisustvu smenjenog predsednika Jevrejske opštine Beograd Danila Medića.

Privremena uprava Jevrejske opštine Beograd izabrana je na vanrednoj Skupštini 2. decembra 2018. godine, a na toj sednici je dotadašnja uprava opozvana.

„Imali smo najbrojniju Skupštinu i najjednoglasnije glasanje“, kaže Popović.

On dodaje da je privremena uprava dan nakon glasanja uputila zahtev Ministarstvu pravde za promenu imena, što je standardna procedura nakon promene rukovodstva verskih zajednica.

„Ministarstvo pravde je to odbilo da uradi, a argument je bio da moraju da pitaju opozvanu stranu. Ta stvar je nelogična. Međutim, u zakonu stoji da je promena automatski izvršena ukoliko se Ministarstvo pravde ne izjasni u roku od 60 dana“, objašnjava Popović.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Robert Sabadoš rekao je za RSE da Savez i više jevrejskih opština u Srbiji daje podršku privremenom rukovodstvu.

„Mi smo se više puta obraćali Ministarstvu pravde da se izvrši upis, ali kada se to nije desilo, obratili smo se predsedniku države i međunarodnim jevrejskim organizacijama, tražeći podršku za novoizabranu privremenu upravu“, kaže Sabadoš.

XS
SM
MD
LG