Dostupni linkovi

Za Beograd referendum nema nikakvog smisla


Zastave Srbije - ilustracija
Zastave Srbije - ilustracija
Dok lideri Srba sa severa Kosova uveravaju da najavljeni referendum nema za cilj podrivanje zvaničnog Beograda, a predstavnici Vlade Srbije da taj referendum, uprkos namerama, niti će negativno uticati na evrointegracije zemlje niti produbiti jaz između Beograda i zajednice Srba sa severa Kosova, analitičari veruju da će negativni efekti referenduma biti slabljenje verodostojnosti Beograda kako u odnosu na severnu Mitrovicu tako i u odnosu na Brisel.

Da će njegov apel uroditi plodom krajnje je upitno, tek državni sekretar Ministarstva za Kosovo Oliver Ivanović sugerisao je predsednicima opština sa severa Kosova da odustanu od referenduma, jer je on u ovom trenutku nepotreban. Ivanović im je poručio da budu odmereni jer, kako je rekao, 95 odsto stanovništva ne želi da ima bilo kakve veze sa prištinskim institucijama.

Odgovarajući na pitanje kakav je smisao, i, posebno, kakav je cilj održavanja referenduma na severu Kosova i kakve posledice to može imati, Milivoje Mihajlović, šef Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima za Radio Slobodna Evropa kaže:

„Referendum koji se najavljuje u četiri opštine na severu Kosovo smatramo nepotrebnim zato što referendumsko pitanje glasi tako što već svi znaju odgovor na njega. Mi smatramo da taj referendum ne može da doprinese rešavanju problema na Kosovu i Metohiji, dakle, on nema mnogo smisla u ovom trenutku“, kaže Mihajlović.

Na isto pitanje Radenko Nedeljković, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga, odgovara da je nakon komentara Prištine, međunarodne zajednice i dela opozicije u Srbiji da narod severa Kosova ne deli ciljeve svojih lidera najbolje organizovati referendum kako bi se videlo šta građani tog dela Kosova zaista žele.

A upitan da li će referendum produbiti jaz između njih i zvaničnog Beograda, za Radio Slobodna Evropa kaže da očekuje da će se problemi na toj relaciji prevazići i da će referendum pomoći da se nađe najodrživije rešenje.

„Ovaj poslednji incident prilikom posete predsednika Tadića Dečanima, kamenovanje automobila Predsednika i ministra Bogdanovića, potvrđuje da Albancima smeta sve što je srpsko. Iz tog razloga mi želimo da Srbi sa severa Kosova kažu šta u stvari hoće. S obzirom da tamo gde nema institucija Republike Srbije nema ni Srba, mislim da bismo na ovaj način mi pomogli vladi u Beogradu da na jedan bolji način čuva institucije Republike Srbije na tom prostoru“, uveren je Nedeljković.

Zvaničnici: Referendum je opoziciono maslo


Insistiranje na referendumu izraz je nepoverenja srpske zajednice na severu Kosova u Beograd i predstavlja kurs njihove konfrontacije sa Srbijom.

Cilj referenduma, prema mišljenju Dušana Janjića, koordinatora Foruma za etničke odnose, jeste produbljivanje jaza između vladajućeg Beograda i vođstva Srba sa severa Kosova, koje je, inače, iz redova opozicije i koje želi smenu vlasti u Srbiji.
Vojnik KFOR-a na prelazu Jarinje - ilustracija
Vojnik KFOR-a na prelazu Jarinje - ilustracija

„To znači da referendum ulazi u predizborni ambijent i da je njegov prvenstveni cilj promeniti vlast, srušiti Tadića, a ne doći do nezavisnosti, odnosno, autonomije severa Kosova“, rezolutno tvrdi Janjić.

Prema mišljenju Milivoja Mihajlovića, referendumu ne treba pridavati preveliki značaj jer on neće imati nikakve dramatične posledice.

„Ja smatram da referendum neće poremetiti odnose Srba sa severa Kosova i Metohije sa Beogradom, kao što smatram da ne može mnogo uticati ni na to da se omete evropski put Srbije. Doduše, neke stranke podržavaju taj referendum i ja mislim da je to pre svega zadatak koji su te partije uputile svom članstvu na Kosovu da taj referendum sprovedu, kako bi na neki način pokušale da ometu taj evropski put Srbije“, tvrdi portparol Vlade Srbije.

Dušan Janjić, na drugoj strani, ocenjuje da će referendum imati i te kakve negativne efekte. Potpuno će ogoliti činjenicu da Beograd nema kapacitet koji bi rezultirao dogovorom sa vladajućim srpskim strukturama na severu Kosova, kaže on, ali i dodaje:

„U samom vladajućem Beogradu postoje još uvek oni, a njima pripada i predsednik Tadić, koji veruju da i na talasu referenduma mogu doći do podele, koji, dakle, ne odustaju od ideje podele, pa otuda i koketiranje sa referendumom i njegovo raspisivanje. Argument za to je ponašanje odbora Demokratske stranke iz Leposavića, koji, doduše, nije došao na skupštinu i nije glasao za referendum, ali nije ni poveo jasnu političku akciju distanciranja od referenduma i objašnjavanja građanima šta to znači“.

Referendum će, prema Janjićevom mišljenju, podići i strahove Srba južno od Ibra od događaja kao što su sukobi i seobe, a ideje sličnog ispitivanja narodne volje mogle bi se proširiti i na većinski albanski jug Srbije, kao i na Sandžak. Sagovornik Radija Slobodna Evropa naglašava i to da ni put evrointegracija Srbije neće ostati pošteđen negativnih posledica referenduma.

„Pogotovu će sada biti izazvana Nemačka, koja se nedvosmisleno izjasnila za to da na severu moraju biti uklonjene parainstitucije. Dakle, prva reakcija koju treba očekivati jeste da nema ništa od potvrde statusa kandidata. Druga reakcija koju treba očekivati jeste da će se u međunarodnoj zajednici teško postići dogovor o načinu reakcije na referendum“, kaže Dušan Janjić.
XS
SM
MD
LG