Dostupni linkovi

Međunarodna kancelarija: Referendum sever u izolaciju


Pripadnik KFOR-a posmatra barikade u selu Zupče - ilustracija
Pripadnik KFOR-a posmatra barikade u selu Zupče - ilustracija
Međunarodna civilna kancelarija na Kosovu pridružila se pozivima Prištine i Beograda da Srbi na severu Kosova odustanu od najavljenog referenduma u februaru, na kome bi se građani izjasnili da li prihvataju institucije Republike Kosova. KFOR i EULEX za sada nemaju nikakav operacioni plan oko održavanja referenduma, a Srbi na severu ne odustaju od svoje odluke.

Dok Srbija referendum smatra beznačajnim i rizičnim, kosovske vlasti tvrde da je on „ilegalan, protivustavan i bez uticaja“. Srbi južno od Ibra zatražili su od Beograda da spreči održavanje referenduma, pošto će, prema njihovim ocenama, naneti štetu i samoj državi Srbiji.

Predstavnici međunarodnih institucija koji nadgledaju sprovođenje Ahtisarijevog plana ističu da je ovaj plan i dalje najbolje moguće rešenje za građane na severu, a da ih referendum može odvesti u „stagnaciju i izolaciju“.

„Predloženi referendum povratak je unazad. Šteti reputaciji Srbije, a sever kažnjava stagnacijom i izolazijom, od koje korist mogu imati samo stariji politički rukovodioci. Po mom mišljenju, Ahtisarijev sveobuhvatni plan o statusu Kosova ostaje jedini najbolji model za lokalnu demokratiju koja bi se temeljila na zakonu i ujedno bila transparentna u opštinama na severu Kosova“, ističe portparol međunarodne civilne kancelarije, Kristian Palme.

Tzv. odbornici opština na severu krajem decembra su doneli odluku da 14. i 15. februara održe referendum na kojem će se građani izjasniti da li prihvataju kosovske institucije Time bi se, tvrde oni, razjasnila volja građana o uspostavljanju kosovske državne vlasti u tom delu države.

Palme međutim ističe da Vlada Kosova treba nastaviti sa integracijom severnog dela, kao što je to radila u poslednjih 18 meseci. On dodaje da Međunarodna civilna kancelarija u saradnji sa vladom radi na organizaciji izbora čiji bi rezultati bili međunarodno prihvaćeni.

„Ohrabrujemo Vladu Kosova da i dalje predano građanima na severu zemlje demonstrira prednosti lokalne samouprave, u smislu pristupa fondovima, kao da i dalje radi na zaštiti prava, identiteta i religije, što je slučaj u srpskim opštinama južno od reke Ibar“, kazao je on.

Trajković: Dvojake posledice

Jedan od lidera Srba na severu Kosova, Marko Jakšić, kaže da je kosovskim Srbima „draže da imaju slobodu i državu Srbiju, od perspektive i Ahtisarijevog plana u okviru nezavisnog Kosova“. Za njega je ipak čudno što su i Beograd i Priština protiv ovog referenduma.
Marko Jakšić, foto: Valona Teliqi
Marko Jakšić, foto: Valona Teliqi

„To znači da Beograd igra ulogu Prištine. Sa druge strane ono što je bitno jeste da je normalna stvar da su zapadne zemlje protiv toga jer su sve te zemlje one koje su bombardovale Srbiju i koje su priznale Kosovo. Najveći deo Srba na Kosovu je protiv stvaranja još jedne albanske države na Balkanu, i oni u granicama svojih mogućnosti to rade. Srbi na severu Kosova to rade kroz referendum, a Srbi na jugu to rade peticijom“, kaže Jakšić.

Protiv održavanja referenduma međutim je i Rada Trajković, poslanica u Skupštini Kosova iz Gračanice kod Prištine. Ona navodi da Beograd treba da spreči održavanje referenduma ili da ga proglasi nevažećim ukoliko se on održi.

Trajković dodaje da referendum podržavaju različiti politički faktori u Srbiji u cilju kompromitovanja situacije u vreme kada EU treba da odluči o statusu kandidata. Prema njenom mišljenju, posledice mogu biti dvojake.

“Sa jedne strane u pitanju je kompromitacija tih institucija, a međunarodna zajednica već traži da se one ukinu, a sada će ih još doživeti kao faktor destabilizacije i uslediće veliki pritisak na Beograd. A sa druge strane komplikuju se odnosi Prištine i severa Kosova, iako mislim da Priština ne pokazuje nameru i nema političke inicijative na severu, u smislu stvaranja neke komunikacije”, kaže Trajković.

Inače, KFOR i misija EU na Kosovu EULEX, ne očekuju napetosti u vreme održavanja referenduma.

Portparol KFOR-a, Uwe Nowicki, ističe kako će KFOR i dalje raditi sve da očuva mir, ali dodaje da ne postoji specijalni operacioni plan za 14. i 15. februar.

„To su sve spekulacije, tako da ne očekujemo nikakve probleme“, kaže Nowicki.

Slične izjave stižu i iz EULEX-a.

“EULEX nije pripremio nikakav operacioni plan za ta dva dana u februaru. Ne znam hoće li ga biti u budućosti, ali sad za sada, ne postoji ništa u vezi sa tim”, kaže portparol EULEX-a, Blerim Krasniqi.
XS
SM
MD
LG