Dostupni linkovi

Srpska lista i izbor Vlade Kosova: Od Prištine dva putića


Most koji razdvaja Mitrovicu na severni i južni deo
Most koji razdvaja Mitrovicu na severni i južni deo

Srbi sa centralnog Kosova iznenadjeni su brzinom prihvatanja uslova i ulaska Srpske u novu Vladu, dok pojedini iz Severne Mitrovice kažu da će ovaj sporazum približiti Beograd i Prištinu, ali ne i srpsku zajednicu na Kosovu sa Prištinom.

Formiranje Zajednice srpskih opština najkasnije do maja meseca sledeće godine, pružanje garancija za povratak i bezbednost srpskog naroda i drugih zajednica, da prioritet tehničkog dijaloga bude uspostavljanje letova i železničke linije izmedju Prištine i Beograda, te zaštita i povratak imovine SPC, neke su od obaveza pred novom Vladom Kosova, a na osnovu potpisanog sporazuma izmedju DPK i DSK sa Srpskom listom. Sporazum je postignut u utorak, pred sam nastavak vanredne sednice Skupštine Kosova na kojoj je izabrana nova vlada. Dan pre, poslanici Srpske liste bojkotovali su sednicu jer tog dana nije postignut sporazum sa koalicionim partnerima. Nastavak sednice je zakazan za utorak, kada je i postignut kompromis. Srpska lista je još dobila i mesto zamenika premijera, dva ministarstva, za administraciju lokalne samouprave i ministarstvo za zajednice i povratak, i šest zamenika ministara.

Predsednik Srpske liste, sada ministar za zajednice i povratak, Aleksandar Jablanović, u izjavi za RSE navodi da ova lista uspela da se dogovori sa koalicionim partnerima oko ključnih pitanja, a za ono što nije bilo u mogućnosti staviti na papir, postignut je usmeni sporazum. On naglašava da je jedno sigurno tačno, a to je da Srbi „nisu ušli u ovaj sistem da bi ga rušili, već su ušli da bi u njemu našli svoje mesto i na taj način zaštitili neke svoje interese na ovom prostoru“.

„Činjenica je da je u utorak Srpska lista podržala izbor nove vlade na Kosovu, i ta vlada je dobila potrebnu većinu... Mi smo kao predstavnici Srpske liste, tj. ja kao predsednik, i poslanici, zadovoljni postignutim sporazumom. Taj sporazum će se sa naše strane poštovati, i nadamo se da će na nas ubuduće gledati kao na deo Vlade Kosova, a ne kao na Srbe unutar te vlade. Spremni smo da ubuduće radimo, kako u interesu srpske zajednice na KiM, tako i u interesu svih gradjana Albanaca i neAlbanaca. Nadam se da će ova vlada istrajati čitav svoj mandat, i da će iza nje ostati ne samo mandat već i neki rezultati koji će promeniti život gradjana Kosova na bolje“, kazao je Jablanović.

On je dodao da Srpska lista svakako želi da Srbi budu uključeni i u rad bezbednosnih struktura na Kosovu, prvenstveno zbog, kako kaže, boljeg rada tih struktura ali i zato što su „Srbi deo ovog društva“.

„Mislim da Srbi u tim strukturama samo mogu da doprinesu boljoj komunikaciji i koordinaciji sa svim onima koji utiču na bezbednost svih nas kao običnih građana, i prvenstveno naša želja je zbog toga bila da se spreči ilegalna migracija stanovništva, šverc droge, oružja i svih drugih nelegalnih radnji koje su jako zastupljene na prostoru kako Kosova i Metohije, tako i čitavog Balkana“, kaže on.

„To su ozbiljne teme koje se ne dogovaraju preko javnosti. O tim temama razgovaraće se na budućim sednicama vlade i nekih radnih grupa koje će se baviti tim pitanjima“, dodaje Jablanović.

Ranđel Nojkić
Ranđel Nojkić

Za Ranđela Nojkića, poznavaoca političkih prilika iz Gračanice kod Prištine, iznenađujuća je brzina prihvatanja uslova i ulaska Srpske liste u novu vladu Kosova, iako su neki uslovi, kako kaže, revidirani, kao što je onaj o poništenju privatizacije u srpskim sredinama, jer se sada samo traži stopiranje privatizacije.

„Ono što je mene posebno iznenadilo ali ne znam da li je to posebno dogovoreno, to je da su tražila dva važna mesta a to je zamenika tajne službe i kosovskih bezbednosnih snaga, što je po meni veliko iznenadjenje jer su Srbi imali averziju prema tim sektorima. U svakom slučaju, mislim da je dobro ukoliko se uslovi sprovedu, i ukoliko to nije samo mrtvo slovo na papiru“, kaža Nojkić.

Miloš Subotić, pravnik iz Severne Mitrovice, kaže pak da je ovaj koalicioni sporazum, sporazum izmedju Mustafe, Thacija i Vučića, ne sa gradjanima srpske nacionalnosti sa Kosova, jer će predstavnici Srpske sprovoditi planove i direktive Vučića, a ne interese gradjana koji su glasali za njih.

„Možda potpisani koalicioni sporazum dovodi do približavanja Beograda i Prištine, ali definitivno mislim da će Priština i Mitrovica, odnosno građani severne Kosovske Mitrovici biti na istoj udaljenosti, tj. veoma daleko jedni od drugih. Interesi Vučića i srpske zajednice na Kosovu se ne poklapaju već duže vreme, jer smatram da Vučić i vlada u Beogradu svoj evropski put kupuje ustupcima na uštrb kosovskih Srba. Većinu naroda na severu Kosova uopšte ne pitaju za odluke i već su one nametnue. Najveća briga Srba je kako održati svoje poslove, obezbediti život za sebe i svoju porodicu, tj. bezbednost i sloboda kretanja i ostale bitne stvari za život normalnih ljudi. A ovo kao Zajednica srpskih opština, koju ja nazivam balonom od sapunice, samo se naduvava i neće pokriti interese i potrebe gradjana Kosova“, kazao je on.

Sporazum DPK-DSK-Srpska lista takodje predvidja da agencije Vlade i Skupštine Kosova na pozicijama predviđenim za srpsku zajednicu pretrpe izmene uz saglasnost Srpske liste. Takođe, predviđeno je imenovanje pripadnika srpske zajednice u pozicija zamenika šefova i drugim važnim pozicijama u Policiji Kosova.

XS
SM
MD
LG