Dostupni linkovi

Belorusija traži zabranu vodećeg udruženja novinara


Portest podrške beloruskom novinaru Romanu Protaševiču u Varšavi. Pretraševič je uhapšen 23. maja kada su beloruske vlasti preusmerile komercijalni let u Minsk.
Portest podrške beloruskom novinaru Romanu Protaševiču u Varšavi. Pretraševič je uhapšen 23. maja kada su beloruske vlasti preusmerile komercijalni let u Minsk.

Ministarstvo pravsuđa Belorusije tražilo je 21. jula od suda da zabrani rad vodećem udruženju novinara, čime se nastavlja obračun vlasti s nezavisnim medijima i aktivistima civilnog društva, prenela je agencija AP.

Ministarstvo je tražilo od najvišeg suda da zabrani Belorusko udruženje novinara zbog navodnih nedostataka u dokumentima o zakupu kancelarije.

Udruženje je navelo da ne može da obezbedi dokumenta za odgovor na tužbu jer su im kancelarije zapečaćene od prošlonedeljne policijske racije.

Udruženje je formirano 1995. godine i ima 1.204 člana. Najveće je i najuglednije novinarsko udruženje u Belorusiji, i deo je Međunarodne federacije novinara (IFJ).

Nastojanje vlasti da zabrane Udruženje dolazi u vreme oštrog obračuna s nezavisnim medijima. Prema podacima Udruženja, vlasti su u poslednje dve nedelje izvršile 67 pretresa prostorija medijskih kuća i stanova novinara.

U pritvoru je 31 novinar koji čeka suđenje ili izdržavanje kazne.

Vlasti su 19. jula zamrzle bankovne račune beloruskog PEN centra, udruženja pisaca koje vodi Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2015. godinu.

Aleksijevič, članica opozicionog Koordinacionog saveta, otišla je iz Belorusije prošle godine pošto je bila privedena na saslušanje.

Beloruska vlast je počela oštar obračun sa protivnicima posle predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine, kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti.

Demonstranti su se pobunili zbog zvaničnih rezultata izbora, prema kojima je ubedljivo pobedio dugogodišnji autoritarni lider Aleksandar Lukašenko.

Zbog učešća na višemesečnim demonstracijama uhapšeno je više od 35.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla.

Na meti vlasti bili su i novinari koji su izveštavali sa protesta.

XS
SM
MD
LG