Dostupni linkovi

Tihanovskaja zatražila od SAD da garantuju nezavisnost Belorusije


Američki državni sekretar Anthoy Blinkin i liderka beloruske opozicije Svjetlana Tihanovskaja tokom susreta u Vašingtonu
Američki državni sekretar Anthoy Blinkin i liderka beloruske opozicije Svjetlana Tihanovskaja tokom susreta u Vašingtonu

Liderska beloruske opozicije Svjetlana Tihanovskaja zatražila je tokom posete Vašingtonu veću podrške prodemokratskom pokretu protiv režima Aleksandra Lukašenka, kao i da SAD garantuju nezavisnost njene zemlje.

Ona je u utorak razgovarala sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džekom Salivenom (Jake Sullivan), nakon sastanka prethodnog dana sa državnim sekretarom Entonijem (Anthony) Blinkenom i državnom podsekretarkom za politička pitanja Viktorijom (Victoria) Nuland.

"Zatražila sam da SAD da budu garanti naše nezavisnosti ako bude ugrožena. Naša nezavisnost je najviša vrednost za Beloruse", poručila je Tihanovskaja na Tviteru nakon sastanka sa Salivenom.

Belorusija je u previranju od spornih predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine na kojima je Lukašenko obezbedio šesti uzastopni mandat. Lukašenko, koga podupire Rusija, nastoji da suzbije ulične proteste protiv rezultata izbora korišćenjem sile, zatvarajući hiljade ljudi i prisiljavajući većinu opozicionih lidera koji nisu u zatvoru da napuste zemlju.

„Zatražila sam povećanje pomoći civilnom društva i podršku zahtevima Belorusa za novim slobodnim i poštenim predsedničkim izborima,“ navela je Tihanovskaja.

XS
SM
MD
LG