Dostupni linkovi

Policajci pušteni nakon saslušanja o ulasku Belivuka u Crnu Goru


Policija Crne Gore, ilustrativna fotografija, septembar, 4, 2021.
Policija Crne Gore, ilustrativna fotografija, septembar, 4, 2021.

Specijalno tužilaštvo u Podgorici oslobodilo je dvojicu policijskih službenika koji su bili uhapšeni po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici zbog sumnje da zloupotrijebili položaj u slučaju skidanja zabrane zabrane ulaska u Crnu Goru pripadnicima kriminalne grupe iz Srbije Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

"Analizom prikupljenih dokaza ocijenjeno da nema osnovane sumnje da su (policijski službenici) A.B. i S.Đ. izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, pa je dat nalog Specijalnom policijskom odjeljenju da se navedena lica puste na slobodu", navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva i dodaje da će se nastaviti postupak izviđaja i prikupljanje neophodnih podataka i dokaza.

Pripadnici kriminalne grupe iz Srbije Veljko Belivuk i Marko Miljković su boravili u Crnoj Gori u januaru ove godine, iako im je prethodno izrečena mjera zabrane ulaska u zemlju iz razloga nacionalne i unutrašnje bezbjednosti.

Tužilaštvo istražuje da li je ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću bilo legalano, ili se radi o zloupotrebi službenog položaja.

Pet stvari koje treba znati o 'slučaju Belivuk' u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Belivuk i njegova grupa se nalaze u pritvoru u Beogradu i optuženi su za niz krivičnnih djela: ubistva, otmice, silovanje, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Nakon privođenja dvojice policijskih službenika oglasili su se poslanici vladajućih partija među kojima poslanik Demokrata Danilo Šaranović koji je na Twitter nalogu saopštio da istraga treba da pokaže „ko je iz tadašnjeg menadžmenta Uprave policije skinuo zabranu ulaska u Crnu Goru pripadnicima kriminalne grupe iz Beograda“.

Milan Knežević iz Demokratskog fronta je saopštio da „privedeni policajci treba da saopšte od koga su dobili naređenje za skidanje zabrane Belivuku i Miljkoviću“.

'I dalje idem u policiju': Porodice žrtava klanova u Srbiji čekaju istinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:42 0:00

Boravak Belivuka i Miljkovića u Crnoj Gori bio je jedna od tema na pres konferenciji Specijalnog tužilaštva krajem avgusta ove godine.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić tada je saopštio da je odluku o skidanju zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću donio menadžment Uprave policije na zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koje je tražilo da im se dozvoli ulazak i da tokom boravka u Crnoj Gori budu praćeni i policijski opservirani.

"Sve vrijeme dok su bili u Crnoj Gori, deset dana, uz njih su bila dva policajca. Opredjeljujući razlog da oni uđu u Crnu Goru je bio telegram kolega iz Srbije koji su tražili da ih na teritoriji Crne Gore pratimo, saslušamo i uzmemo određene podatke za kriminalističku obradu ovih lica, što smo mi i učinili i obavijestili MUP Srbije", rekao je Katnić 26. avgusta.

Podsjetimo, u januaru tokom boravka u Crnoj Gori, Belivuk i Miljković su bili uhapšeni i sprovedeni za Beograd jer je postojala mogućnost da budu likvidirani u Tivtu od strane suparničke kriminalne grupe.

Specijalno tužilaštvo je u međuvremenu formiralo predmet u kojem sumnjiče Belivuka i Miljkovića da su u oktobru 2020. godine ušli nelegalno u Crnu Goru i izvršili ubistvo dvije osobe u okolini Danilovgrada.

XS
SM
MD
LG