Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore: Obnovljen zahtjev Srbiji za izručenjem Svetozara Marovića



Svetozar Marović prvi put se 24. avgusta oglasio javno, nakon četiri godine, uključivši se uživo preko Instagram profila odbjeglog biznismena Duška Kneževića. Jedna od fotografija sa snimka tokom - Marović nekada i danas.
Svetozar Marović prvi put se 24. avgusta oglasio javno, nakon četiri godine, uključivši se uživo preko Instagram profila odbjeglog biznismena Duška Kneževića. Jedna od fotografija sa snimka tokom - Marović nekada i danas.

Vlada Crne Gore obnovila je molbu za izručenje Svetozara Marovića i uputila ga Srbiji, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na vanrednoj konferenciji za medije.

“U cilju stvaranja što boljih odnosa i okretanja novog lista u odnosima sa Srbijom, smatramo da je opravdan zahtjev za izručenje čovjeka koji je persnifikacija organizovanog kriminala i velike štete koja je nanešena i ugledu Crne Gore i budžetu građana Crne Gore”, kazao je Abazović.

On je ocijenio da je neopravdano i krajnje kompromitujuće da Marović, koji je priznao da je bio na čelu kriminalne grupe, slobodno šeta drugom državom, a da se njegov sin, prema medijskim navodima, bavi biznisom.

Podsjetimo, Svetozar Marović je 2017. godine s Specijalnim tužilaštvom potpisao dva sporazuma o priznanju krivice za organizaciju kriminalne grupe, koji ga obavezuju na kaznu zatvora od 50 mjeseci, da državi plati odštetu od 1,1 milion eura i 100 hiljada eura u humanitarne svrhe.

On se nalazi u Srbiji, gdje se, kako su saopštili njegovi branioci, liječi od depresije.

Abazović je dodao da je prioritet Vlade borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, te da su na ovaj način željeli da pošalju poruku zvaničnicima u Srbiji da Crna Gora želi da gradi odnose na pravdi, istini i dobroj međunarodnoj praksi.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić je kazao da je jednu molbu za izručenje već slala bivša Vlada, na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

“Posle te molbe su prethodne vlasti, po našem uvidu u predmet, slale i dvije urgencije za postupanje po tom predmetu”, naveo je Leposavić i dodao da nije u praksi međunarodnih odnosa uobičajeno da se molba ponavlja u roku od godinu dana.

“Ali, nije ni uobičajeno da susjedna država, pogotovo ako se radi o državama istog govornog područja, ne odgovori službenim putem na molbu”, kazao je Leposavić.

Ono na čemu se, prema njegovim riječima, zasniva saradnja pravosudnih i državnih organa u ovim pravnim pitanjima, jesu međunarodni sporazumi, jedan je bilateralni Ugovor Crne Gore i Srbije o izručenju, te Evropska konvencija o ekstradiciji.

“Po tome Vlada postupa i zahtijeva da se izruči Svetozar Marović zbog postojanja presuda Višeg suda u Podgorici od 21. septembra 2016, zatim 12. septembra iste godine, te presuda kojom je u smislu preinačenja kazne ove prethodne dvije odlučeno 29. decembra 2016.”, kazao je Leposavić.

On je saopštio i da Vlada garantuje načelo specijalnosti koje podrazumijeva da lice čije se izručenje traži, neće biti gonjeno za neko drugo djelo, osim za ona na osnovu kojih se povodom pravosnažnih presuda i potjernica potražuje.

Povodom informacija u javnosti o tome da je razlog neizručenja Marovića neophodnosti njegovog liječenja u Srbiji, Leposavić kaže i da se u novoj molbi za izručenje navodi da mu Crna Gora garantuje potpuno medicinsko liječenje.

Crna Gora je 2017. godine raspisala potjernicu za Svetozarom Marovićem i njegovim sinom Milošem, zbog izdržavanja zatvorske kazne na koju su osuđeni nakon malverzacija u Budvi i višemilionske šteta lokalnom budžetu.

Bivši visoki funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović se prvi put nakon četiri godine pojavio u javnosti pred parlamentarne izbore, 24. avgusta, u razgovoru na Instagramu sa odbjeglim biznismenom Duškom Kneževićem.

XS
SM
MD
LG