Dostupni linkovi

Belgijski kralj se izvinio zbog kolonijalne prošlosti u Kongu


Belgijski kralj Philippe na 60. godinu neovisnosti Konga uputio izvinjenje zbog kolonijalne prošlosti.

Belgijski kralj Philippe izrazio je u utorak duboko žaljenje zbog "patnje i poniženja" nanesenih Demokratskoj Republici Kongo tokom njezinih 75 godina pod belgijskom vlašću.

Philippeova poruka u pismu predsjedniku Konga Felixu Tshisekediju prvi je izraz žaljenja zbog kolonijalne prošlosti Belgije, navodi kraljevska palača.

"Želim izraziti svoje duboko žaljenje zbog ovih prošlih ozljeda, boli koje redovito oživljavaju diskriminacijom koja je i dalje previše prisutna u našim društvima", navodi se u pismu objavljenom povodom 60. obljetnice neovisnosti Konga.

"Ovo grije srca kongoanskog naroda", rekla je novinarima kongoanska ministrica vanjskih poslova Marie Tumba.

"Belgija je kraljem Philippeom postavila temelj duboke promjene", kazala je Tumba.

Kongoanski aktivisti i akademici izjavili su da je Philippeova poruka dobrodošla, iako su neki rekli da nije otišla dovoljno daleko.

"Kralj kao i Belgija trebali bi ići dalje od jednostavne deklaracije", rekao je Jean-Claude Mputu, kongoanski politolog sa Sveučilišta u Liegeu.

Pozvao je na "snažna simbolička sredstva za označavanje novog početka", poput restitucije kongoanskih umjetničkih djela.

"Belgija se bori da se pomiri sa svojom kolonijalnom poviješću, prošlošću koja je obilježena nejednakošću i nasiljem prema Kongoancima", rekla je belgijska premijerka Sophie Wilmes.

Kongo je neovisnost postigao 1960. nakon 52 godine kao belgijska kolonija. Procjenjuje se da su milioni Kongoanaca umrli između 1885. i 1908. nakon što ga je kralj Leopold II proglasio svojim osobnim vlasništvom.

Tokom Leopoldove vladavine počinjena su djela okrutnosti, dok je kasnije kolonijalno razdoblje "prouzročilo patnje i poniženja", rekao je Philippe.

Statue Leopolda, čije su trupe ubile i osakatile milione Kongoanaca, oborene su ili uklonjene u Belgiji nakon globalnih antirasističkih prosvjeda izazvanih policijskim ubistvom Amerikanca Georgea Floyda.

Philippe se založio za "nastavak borbe protiv svakog oblika rasizma" i pozdravio potez belgijskog parlamenta da pokrene komisiju za pomirenje radi rješavanja rasizma i kolonijalne prošlosti zemlje.

XS
SM
MD
LG