Dostupni linkovi

Belgija se izvinila za otmice djece u vrijeme kolonijalizma


Mnogi ljudi iz rasno mješovitih zajednica slušali su govor belgijskog premijera Charlesa Michela

Belgijski premijer Charles Michel (Šarl Mišel) izvinio se za otmicu više hiljada djece rođene u rasno mješovitim zajednicama tokom kolonijalne uprave Belgije u Burundiju, Kongu i Ruandi.

Djeca rođena iz veza belgijskih naseljenika i lokalnih žena, poznata pod imenom "metis" (métis), nasilno su prebačena u Belgiju gdje su data na usvajanja u katoličke i druge institucije.

Vjeruje se da je oko 20.000 djece prebačeno na silu u Belgiju.

Većina očeva u ovim slučajevima odbila je da prizna očinstvo, navodi BBC.

Neka djeca, rođena u periodu od 1940. do kraja pedesetih godina, nikada nisu dobila državljanstvo Belgije.

Govoreći u belgijskom parlamentu, Michel je rekao da je država prekršila osnovna dječija ljudska prava jer ih je smatrala prijetnjom za kolonijalni sistem.

"Belgija je toj djeci uskratila identitet, žigosala ih i razdvojila braću i sestre. Želim da kažem da će ovaj svečani trenutak predstavljati korak dalje ka podizanju svijesti i priznanju tog dijela naše nacionalne istorije", rekao je on.

On je dodao da je veliki broj te djece pomogao da Belgija postane "otvorenije i tolerantnije društvo".

Katolička crkva se prije dvije godine izvinila za svoju ulogu u ovom skandalu.

Belgija je posebno bila brutalna tokom kolonijalnog perioda. Procjenjuje se da je između 10 i 15 miliona Afrikanaca ubijeno u tadašnjem Belgijskom Kongu, današnjoj Demokratskoj Republici Kongo.

U izvještaju posebne komisije UN-a prošlog mjeseca zatraženo je da se Belgija izvini za zločine počinjene tokom kolonijalne ere.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG