Dostupni linkovi

Bela kuća neće učestvovati u pripremi opoziva Trampa


Donald Tramp, ilustrativna fotografija
Donald Tramp, ilustrativna fotografija

Bela kuća je prošle noći potvrdila da neće učestvovati na sednici o pripremi formalne optužnice za smenjivanje predsednika Donalda Trampa.

Bela kuća se o tome izjasnila na isteku roka koji joj je odredio Odbor Predstavničkog doma Kongresa SAD za pravosuđe, a taj proces u Predstavničkom domu nazvala "šaradom".

"Kao što znate, vaša istraga o pokretanju optužnice je potpuno neosnovana", napisao je advokat Bele kuće Pet Sipoloni u pismu poslaniku demokrata, Džeriju Nedleru, predsedavajućem Odbora Donjeg doma američkog Kongresa za pravosuđe.

Bela kuća, koja je do sada odbila da sarađuje u istrazi demokrata o opozivu predsednika imala je rok do petka uveče da se izjasni da li će učestvovati, preko advokata, na sednici o pisanju zvaničnog predloga Odbora za pravosuđe za njegov opoziv.

U dva pasusa pisma o tome se izričito ne kaže da Bela kuća odbija da učestvuje, ali, po jednom visokom zvaničniku administracije, to jeste značenje tog teksta, navodi agencija AP.

U pismu advokat Bele kuće optužuje demokrate da "traće vreme Amerike" s "tom šaradom" i navodi da bi usvajanje zvaničnog predloga za opoziv predsednika Trampa bilo ravno "nesmotrenoj zloupotrebi vlasti" za šta kritičari optužuju Trampa.

Sipoloni je u pismu citirao Trampovu Tviter poruku poslatu ranije ove nedelje: "Ako hoćete da me opozovete, uradite to sada, brzo, da možemo da imamo fer suđenje u Senatu i da naša zemlja može da se vrati radu".

Odluka je doneta dan pošto je predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi objavila da je zatražila od predsedavajućih odbora koji vode istragu o Trampovim odnosima sa Ukrajinom da počnu pisanje optužnice zbog "zloupotrebe položaja" jer on "ponovo pokušava da kompromituje izbore u sopstvenu korist".

Glasanje o opozivu bi moglo da u Predstavničkom domu bude pre božićnog raspusta, te bi, ako tekst tu prođe, na redu početkom iduće godine bio Senat, gde većinu imaju Trampovi republikanci.

Pelosi: Činjenice su neoborive
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

XS
SM
MD
LG