Dostupni linkovi

Pelosi zatražila pisanje optužnice protiv Trampa


Pelosi: Činjenice su neoborive
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Pelosi: Činjenice su neoborive

Američki predsednik Donald Tramp izrazio je danas uverenje da će pobediti poslanike koji su u borbi za njegovo smenjivanje danas pokrenuli proceduru pisanja formalne optužnice protiv njega.

"Dobra vest je ta da Republikanci nikad nisu bili toliko ujedinjeni", naveo je Tramp na Tviteru i dodao: "Pobedićemo!".

Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa u kojoj većinu imaju demokrate, zatražila je danas pisanje optužnice protiv predsednika SAD Donalda Trampa zbog "zloupotrebe položaja".

"Predsednik nam nije ostavio drugu mogućnost sem da reagujemo na njegov ponovni pokušaj da kompromituje naše izbore u sopstvenu korist", rekla je Nensi Pelosi.

"Tražim od predsednika Odbora za pravosuđe Džerija Nadlera da pripremi tekst optužnice" protiv Trampa, dodala je ona.

"Činjenice su neoborive. Predsednik je zloupotrebio vlast za sopstvenu političku korist nauštrb naše nacionalne bezbednosti uskraćujući vojnu pomoć i važan sastanak u njegovom uredu - u zamenu za pokretanje istrage protiv njegovog političkog rivala," kazala je Pelosi u televizijskom obraćanju.

"Sa tugom, ali i pouzdanjem i poniznošću, sa odanošću našim osnivačima i našim srcima punim ljubavi za Ameriku, danas tražim od našeg predsedavajućeg da pripremi tekst o opozivu," kazala je Pelosi misleći na čelnika Odbora za pravosuđe Džerolda Nadlera.

Pelosi se obratila javnosti dan nakon saslušanja u pomenutom odboru tokom kojeg su tri stručnjaka za ustavno pravo, koje su pozvali demokratski kongresmeni, izjavili da su Trampovi potezi po Ustavu kažnjiva dela i podležu impičmentu.

Četvrti ekspert, koga su pozvale republikanci, rekao je da nema dokaza da je Tramp prekrišio Ustav.

Odbor za obaveštajne poslove je priložio ove sedmice nalaze iz svoje istrage Trampovog pritiska na vlasti u Kijevu da pokrenu postupak protiv bivšeg potpredsednika SAD Bajdena, glavnog takmaca za predsedničku nominaciju demokrata na izborima 2020.

U nedavnom zvaničnom izveštaju Obaveštajnog odbora Predstavničkog doma navodi se da je istragom o opozivu Donalda Trampa prikupljeno mnogo dokaza o "neprimerenom ponašanju" američkog republikanskog predsednika.

"Istraga o opozivu pokazala je da se Tramp, lično ili preko agenata, unutar i van vlade, mešao u poslove strane države Ukrajine, u korist svoje kampanje" za predsedničke izbore na kojima očekuje da ponovo pobedi, navodi se izveštaju.

Tramp je takođe želeo da se razmotri, kako je ocenjuje Rojters, "diskreditovanu teoriju" da se Ukrajina, a ne Rusija, mešala u američke predsedničke izbore 2016.

Demokrate su optužile Trampa da je zloupotrebio vlast zamrzavanjem vojne pomoći Kijevu u iznosu od 391 milion dolara, u cilju pritiska na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da pokrene pomenutu istragu. Ukrajina je je američki saveznik koja se suočava sa ruskom agresijom.

"Predsednik je svojim potezima ozbiljno prekrišio Ustav,” izjavila je Pelosi.

Bela kuća je reagovala ocenom da demokrate "treba da je sramota", kako je izjavila portparolka Stefani Grišam i dodala da administracija "jedva čeka pošteno suđenje u Senatu" gde su većina Trampovi Republikanci.

Tramp je negirao da je počinio bilo kakav prekršaj, nazivajući istragu o njegovom opozivu "obmanom."



XS
SM
MD
LG