Dostupni linkovi

Barr ignorirao poziv za sjednicu odbora za pravosuđe Kongresa


William Barr, ministar pravosuđa
William Barr, ministar pravosuđa

Predsjednik Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma američkog Kongresa Jerrold Nadler pozvao je u četvrtak glavnog državnog odvjetnika Williama Barra da ispoštuje zahtjeve toga Odbora i svjedoči, te da u cijelosti objavi izvještaj specijalnog istražitelja Roberta Muellera o navodnoj upletenosti Rusije u predsjedničke izbore 2016.

Barr je u utorak svjedočio pred senatskim Komitetom za pravosuđe

Nakon što je Barr odbio da se pojavi na saslušanju u Zastupničkom domu kako bi svjedočio o Muellerovoj istrazi, Nadler je rekao je će ukoliko cijeli izvještaj ne bude dostupan javnosti Barra smatrati odgovornim za prikrivanje činjenica.

"Izazov s kojim se suočavamo je da predsjednik Sjedinjenih Država očajnički želi spriječiti Kongres da provjerava njegove odluke“, rekao je Nadler.

"Ako mu se danas ne suprotstavimo, rizikujemo da zauvijek izgubimo moć da se suprotstavimo bilo kojem predsjedniku u budućnost“ istaknuo je Nadler iz redova Demokratske stranke.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi na konferenciji za novinare izjavila je da William Barr "nije govorio istinu Kongresu”.

Odbjanje aktualne administracije da ne poštuje subpoenu je “vrlo, vrlo opasno” rekla je Pelosi, dodajući da je ignoriranje subpoene bio jedan od osnova za opoziv predsjednika Rucharda Nixona.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders izjavila je da je “patetičan” način na koji se demokrati odnose prema ministru pravosuđa Williamu Barru.

Izvještaj specijalnog istražitelja Muellera objavljen je prošli mjesec, ali redigiran, tako što su pojedini djelovi izvještaja bili zacrnjeni.

XS
SM
MD
LG