Dostupni linkovi

Prvi Obamin govor o stanju nacije


Američki predsjednik Barack Obama održaće danas svoj prvi govor o stanju nacije, tradicionalni "State of the Union", u kojem će, kako se očekuje, predstaviti najavljene nove mjere za pomoć srednjoj klasi.

Obama će pozvati na trogodišnje zamrzavanje budžetske potrošnje za mnoge domaće programe kao dio strategije obuzdavanja deficita, javljaju američki mediji pozivajući se na zvaničnike administracije.

Prijedlogom, koji neće uticati na potrošnju za nacionalnu sigurnost, uštedilo bi se procijenjenih 250 milijardi dolara u 10 godina i smanjio deficit u 2011. za 10 do 15 milijardi dolara, kazala su dvojica zvaničnika na brifingu za novinare.

Prošle godine budžetski manjak iznosio je rekordnih 1.400 milijardi dolara, a Kongresni ured za budžet (CBO) u utorak je objavio prognozu da će u ovoj godini manjak saveznog budžeta biti 1.350 milijardi dolara.

Kako je kazao portparol Bijele kuće Robert Gibbs, američki predsjednik održaće govor na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa u srijedu naveče, uz direktan prenos na nacionalnim televizijskim kućama i na internet stranici Bijele kuće.

Nakon prve godine u Ovalnom uredu, očekuje se da će Obama Kongresu i naciji predstaviti svoj zakonodavni program i nacionalne prioritete.

Njegova administracija muči se sa oporavkom privrede nakon recesije, raspravom oko reforme zdravstva.

Obama je želio da prije njegovog govora o stanju nacije, Kongres prihvati zakon o reformi zdravstva, ali to nije uspjelo, pa zastupnicima tek predstoje pregovori o konačnoj verziji zakona u kojim moraju riješiti ključne razlike.

Godišnji govor predsjednika države zasniva se na tradiciji i odredbi američkoga Ustava koja traži da predsjednik s vremena na vrijeme informiše Kongres o stanju nacije.

Prvu godišnjicu madata u Bijeloj kući, za razliku od ogromne podrške građana sa početka mandata dočekao je sa jedva 50 odsto podrške javnog mnjenja.

Više pročitajte u komentarima Teška prva godina američkog predsjednika i Obama - uspješan ili neuspješan?
XS
SM
MD
LG