Dostupni linkovi

Obama - uspješan ili neuspješan?


Nenad Pejić
Za one koji su vjerovali da će Obama promijeniti svijet, prva godina njegovog predsjednikovanja je bila veliko razočarenje.

Ali, oni koji su znali da Barack Obama ne može promijeniti svijet ni u dužem periodu, a kamoli za godinu dana – oni ocjenjuju prvu godinu predsjednika SAD kao uspješnu. Mogla je biti uspješnija, kaže većina, ali je daleko od neuspješne.

Svijet zadovoljniji od Amerikanaca

Analitičar iz Gruzije, Ghai Nodi kaže za naš radio da je Obama "u prvoj godini uspio da sakupi mnogo dobre volje u svijetu i to je važan politički capital koji još nije pretvoren u jednako vrijedna dostignuća."

Novinar iz Kazakstana, Zhusipbek Korgasbek, kaže da je svijet ¨pun etničkih, vladinih i religijskih konflikata. Trebaće vremena da se oni riješe.

U svojoj prvoj godini Obama je demonstrirao volju da te probleme riješi.” Profesor iz Sarajeva, Gajo Sekulić, ukazuje da još "uvijek postoji ozbiljan raskorak između Obaminih aspiracija u rješavanju problema i mogućnosti da ih on riješi."

Savjetnik u administraciji predsjednika Rusije, Gleb Pavlovsky govori u intervjuu za radio Slobodna Evropa o novoj atmosferi u odnosima dvije zemlje: "Pojavila se neka nova moda, nesto novo u odnosima koji su sada direktniji i vise intelektualni nego ranije. U odnosima ima vise uzdrzavanja, manje emocija i nema razmetljivosti. Vrlo je vazno da nema trijumfalizma jer mislim da je stil u odnosima izmedju Busha I Putina imao los utjecaj i na domace prilike."

Svijet tako ima bolje mišljenje o prvoj godini predsjednika Obame nego sami Amerikanci. U Francuskoj sada 75 posto gleda pozitivno na ulogu Sjedinjenih Država – gotovo duplo više nego prije godinu dana, u Njemačkoj 64 posto što je duplo više, dok je u Americi njegova popularnost pala ispod 50 posto. Apsurd je da je Obama u prvoj godini više uradio za svoju zemlju nego za svijet – o ekonomskoj krizi više gotovo niko i ne govori, po prvi put SAD imaju spremnu reformu zdravstva.

Ova godina mnogo teža

Količina problema koje je Barack Obama zatekao u svijetu je proporcionalna velikim očekivanjima da ih on brzo riješi, a kako je to nemoguće razočarenja su još veća. Čini se, medjutim, da će ova godina biti neuporedivo teža. Jer, ako je Obama prvu godinu vlasti imao dosta kredita kod javnosti, ako su mu greŠke lako opraštane dok mu je popularnost padala – u ovoj i idućim godinama Obama toga više nema. Istovremeno količina problema ostaje, a novi pristižu. Postoje indikacije da je nakon pružene ruke Iranu, i činjenice da je ona odbijena, na redu oštrija politika. Za nju će Obama u svijetu imati više podrške nego što bi je imao da nije prvo pružio ruku.

Tako i nove trupe u Afganistanu imaju više podrške u svijetu, nego što je imao Obamin prethodnik. Rusija nije podržala oštrije sankcije protiv Irana iako se baš to očekivalo kao rezultat Obamine strategije obnavljanja odnosa sa Rusijom.

Gleb Pavlovsky, savjetnik u administracijhi predsjednika Medvedeva kaže u intervju za radio Slobodna Evropa: “Obama ima mnoštvo vrlo ozbiljnih problema i još uvijek nije imao vremena da razmisli o politici prema post-sovjetskom svijetu. A to je, potencijalno, najopasnija i najvažnija tema, gdje je mnogo teže postići dogovor neko recimo oko razoružanja.”

Slijedećih 12 mjeseci odlučuju o prethodnih 12

Britanski “Ekonomist” je o ocjeni prve Obamine godine bio vrlo očtar. "Obama," piše ovaj tjednik, "je obišao svijet u turi dobre volje, pokazivao je više otvorene ruke nego stisnutu šaku. A za to još nije dobio ništa do nekoliko šamara u lice."

Na istoj je liniji i Edward Lukas, poznati analitičar tjednika, koji kaže da se "nekad moraju pokazati i zubi".

Zato će 2010. godina biti vrijeme kada će Obama morati djelovati snažnije. On je prošle godine gradio infrastrukturu onoga što želi uraditi, pružao je ruke, davao inicijative i u ovo vrijeme 2011. će se vidjeti da li su temelji koje je gradio čvrsti ili ne. Zato se i njegova prošla godina ne može ni ocjenjivati u klasičnim terminima, zato će i godina ispred nas tek pokazati koliko je Obama u prvoj godini svog mandata bio uspješan ili neuspješan.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG